Hlavní obsah

Některé školky v Praze musejí odmítat děti

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina pražských školek má plno. Baby boom zasáhl hlavní město i jeho okolí, kde je situace ještě zoufalejší, protože v satelitních městečkách často chybí základní občanská vybavenost. Radnice mnoha městských částí proto hledají cesty, jak ve školním roce 2008/2009 rozšířit počet míst v mateřinkách.

Článek

Rekonstruují se staré třídy i celé budovy, v Praze 6 dokonce plánují výstavbu celé nové školky ve Velvarské ulici. Některé městské části mohou bez problému umístit děti ze své lokality, ale z těch dalších už je musejí odmítat.

To je i případ Prahy 7. „Pro letošní školní rok bylo do našich školek přijato 288 dětí. Místo nebylo pro šestapadesát. Jednalo se hlavně o děti z jiných městských částí,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš s tím, že radnice letos otevře dvě nové třídy.

Na Praze 11 bude o 52 míst více

Rodiče mají o umístění dětí do školek obrovský zájem. Například v Praze 11 jsou kapacity všech šestnácti budov zcela vyčerpány. „Proto budeme rozšiřovat počet míst. Letos od 1. září bude na Jižním městě o 52 míst v mateřinkách víc, celkem 2 013,“ řekl mluvčí Prahy 11 Josef Škvor.

Nejčastěji využívají možnosti umístění dětí rodiče, kteří oba pracují. „Další část tvoří děti matek pobírajících rodičovský příspěvek a maminek na mateřské dovolené s druhým dítětem. Ty docházejí na čtyři hodiny denně,“ řekl Škvor s tím, že na Jižní město se hlásí i děti z jiných částí Prahy – Újezda, Kunratic, Petrovic, a obcí Vestec, Jesenice a Šeberov.

Radnice podle něj hledá možnosti rozšíření kapacity pro předškolní děti zejména v objektech bývalých mateřských škol. Například v objektu Dubnova, kde dochází k navrácení pronajaté třídy zpět k účelu provozování mateřské školy.

Praha 4 v září otevře pro předškolní děti šest nových tříd. „Kapacita našich školek má být letos k 1. září téměř čtyři tisíce míst,“ řekla mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová. „Pokud by bylo třeba dál počet míst navyšovat, další místa pro poslední předškolní ročníky lze získat ve volných třídách základních škol,“ dodala.

K dispozici budou i přípravky pro předškolní děti

Volné prostory ve školách využije radnice čtvrté městské části také ke zřízení přípravných tříd pro děti s odkladem školní docházky. V září otevře už druhou přípravku.

„Je určena především dětem, pro které by nástup do školy mohl být problematický a přitom mateřská školka už pro ně není vyhovující. To jsou například děti cizinců, kteří mají jazykovou bariéru,“ popsala záměr zástupkyně starosty pro školství Michaela Bartáková.

Naopak v centru, kde dlouhodobě rodin s dětmi ubývá, je míst dostatek. „V současné době máme volné kapacity, nepředpokládáme, že bychom v následujících letech otevírali nové mateřské školy,“ potvrdil mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Rodiče zběsile přihlašují děti do více školek

„Někteří rodiče letos přihlásili své dítě k zápisu až do pěti školek, a tak až ke konci dubna bude jasné, jestli se dostanou děti všechny, kvůli duplicitám to nyní nelze zjistit,“ uvedla místostarostka Prahy 2 Eva Paulová.

Praha 13 má dostatek volných míst pro předškolní děti, protože populační nárůst radnice předvídala. „V minulých letech i při dočasném poklesu počtu dětí radnice prozíravě žádnou školku nezrušila. Proto jsou všechny požadavky na umístění dětí kladně vyřízeny,“ uvedl mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženám chybí pružná pracovní doba a školky

Téměř 90 procent českých žen považuje za nejlepší propopulační opatření možnost pracovat na zkrácený pracovní úvazek či zaměstnání s pružnou pracovní dobou....

Výběr článků

Načítám