Hlavní obsah

Bolestem zad v dospělosti lze předejít správnou péčí o kojence

Křivým zádům, bolestem páteře a hlavy v dospělosti se dá podle fyzioterapeutů předejít správnou péčí již u dětí v kojeneckém věku. Mozek a s ním i základní pohybové návyky těla se dají totiž nejlépe ovlivnit do půl roku života.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků může až polovina novorozenců vykazovat známky špatného držení těla.

Článek

Podle odborníků může až polovina novorozenců vykazovat známky špatného držení těla. Rodiče by měli vedle nezbytných prohlídek u pediatrů preventivně navštívit také specializované fyzioterapeutické centrum.

Špatné držení těla mohou zjistit u svého dítěte i sami rodiče. Fyzioterapeutka Šárka Válková uvedla čtyři znaky, na něž se mají matky a otcové zaměřit. "Ve druhém měsíci by děťátko mělo zvládnout otočit hlavičku symetricky na obě strany, zvednout ručičky takzvaně do opory, dále, když ho položím na bříško, tak by už mělo být stabilní a nespadnout, a konečně mělo by mít v leže na bříšku výš hlavičku než zadeček," řekla Válková.

Dětí, které to nezvládnou, je podle fyzioterapeutů mnoho. Lékaři se na to ale ne vždy zaměřují. Podle základních medicínských měřítek tedy považují dítě za zdravé. Už v předškolním věku ale pak mohou mít děti viditelné potíže, například odstáté lopatky, kulatá záda, nohy "do x" nebo "do o" a ploché nohy. V dospělosti se vadné držení těla projeví v bolestech zad, hlavy a kloubů, a může vést až k artróze.

První návštěva fyzioterapeuta by měla trvat asi hodinu

"Sledujeme pohyb miminka, podáváme mu hračky a pozorujeme, jak se spontánně hýbe, posuzujeme kvalitu zapojení svalů," popsala Válková. Pokud uznají, že má dítě špatné držení těla, cvičí s ním. Cviky naučí i rodiče, s dětmi je totiž potřeba procvičovat i doma.

Fyzioterapeuti nedoporučují kojencům s vadným držením těla plavání. Podle fyzioterapeuta Tomáše Rychnovského to není dobré, protože pohyby ve vodě utužují nesprávně nastavené svalové úpony. Plavání lze proto doporučit až po fyzioterapeutickém tréninku.

Při tréninku děti zprvu často pláčou, pak si zvyknou

Trénink není pro dítě úplně příjemný, přiznávají fyzioterapeuti a dokládají to i příhody matek. "Miminka u cvičení pláčou, zvyknout si na to mi chvilku trvalo, i když jsem věděla, že cvičení syna nebolí, že pláč je jen projev jeho nepohodlí, časem jsme si zvykli oba," řekla jedna z nich, Martina Šmuková.

Její syn prospíval dobře, pouze ve třetím měsíci neměl správnou oporu o lokty. Kdyby to nechala být, nezapojilo by se mu prý dobře svalstvo kolem páteře a břišní svaly. V budoucnosti by se to projevilo například kulatými zády.

Kojenecká fyzioterapie je relativně novým oborem. Vyučuje se například na Karlově univerzitě v Praze nebo na Palackého univerzitě v Olomouci. V České republice přibývá také center, které tyto služby poskytují. Většinu péče však pojišťovny nehradí, jedna hodinová návštěva může stát okolo 500 korun. Návštěv je zapotřebí několik, často prý minimálně deset.

Reklama

Související témata:

Související články

Život s kojencem

Šestinedělí máte šťastně za sebou. Možná s bláhovým pocitem, že nic dramatičtějšího vás během soužití s vaším potomkem už nemůže potkat...

Příčinou velkých bolestí jsou ochablá záda

Chronické bolesti zad způsobuje především pohlaví, věk, výška, váha, fyzická zátěž při práci, degenerace nebo stres v pracovním či osobním životě. V dnešní...

Výběr článků

Načítám