Hlavní obsah

Televize v dětském pokoji je nezdravý zvyk

WASHINGTON

Děti, které mají ve svém pokoji televizi, se obvykle hůře stravují, málo pohybují a mají horší známky ve škole než jejich vrstevníci bez televize v pokoji. K tomuto závěru dospěli američtí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Je jednodušší usadit děti před obrazovku, než se jít s nimi proběhnout.

Článek

Vědci z Minesoty, kteří výzkum prováděli, nicméně poukázali na to, že zatím se ví jen málo o důsledcích toho, když mají mladí lidé v pokoji televizi. Dosavadní výzkumy se spíše zabývaly návyky dětí při sledování televize.

Do výzkumu uskutečněného v letech 2003 a 2004 bylo zahrnuto 781 mladých lidí ve věku 15 až 18 let z oblasti Minneapolisu. Zjistilo se, že 62 procent z nich má ve svém pokoji televizi. Častěji než dívky ji měli v pokoji chlapci (68 procent proti 58 procentům).

Není překvapivé, že kdo měl v pokoji televizi, měl také tendenci ji více sledovat a trávil před obrazovkou o čtyři až pět hodin více. Ze skupiny těch, kdo mají televizi v pokoji, jich dvakrát více bylo hodnoceno jako závislí na televizi ve srovnání s těmi, kdo televizi v pokoji neměli. Ti první sledovali televizi až pět hodin denně, uvedli vědci v odborném časopise Pediatrics.

Existuje řada důvodů, proč dětem nepovolit televizi

Dívky s televizí v pokoji se mnohem méně věnovaly pohybu, jen asi 1,8 hodiny týdně, zatímco dívky bez televize až 2,5 hodiny týdně. Dívky z prvně jmenované skupiny navíc jedly méně zeleniny, pily více sladkých nápojů a méně často se stravovaly doma s rodinou.

I u chlapců s televizí v pokoji experti zjistili, že méně pijí, konzumují méně ovoce a méně často jedí s rodinou než chlapci bez televize. "Je skutečně několik důvodů, proč nedovolit dětem mít televizi v pokoji," řekla jedna z výzkumnic Daheia Barrová-Andersonová.

Při měření BMI (indexu tělesné hmotnosti vypočítávaného z poměru váhy a výšky) ale vědci nezjistili žádný vliv na obezitu mladistvých.

Podle Barrové-Andersonové jsou to překvapivé výsledky vzhledem k tomu, že předchozí studie zaměřené na mladší děti (jedna se soustředila na základní školu a druhá na předškoláky z rodin s nízkými příjmy) zjistily, že televize v dětském pokoji je dokonce silnější předpoklad obezity než čas strávený před obrazovkou.

Chlapci a dívky, kteří mají televizi v pokoji, tráví méně času čtením a děláním domácích úkolů, ale rozdíly nejsou podle vědců statisticky významné.

Reklama

Související články

Práva rodičů v souboji s právy dětí

Práva rodičů a dítěte se nejednou dostávají do jakéhosi konfliktu. Začíná to třeba věčným problémem umělého potratu. Už tady je ve zřetelném rozporu právo...

Výběr článků

Načítám