Hlavní obsah

Stres a nervozita rodičů oslabuje imunitní systém dětí

NEW YORK

Honem děti odvést do školy, pak rychle do práce a k tomu starosti s rostoucími životními náklady: pro mnohé rodiče každodenní stres. Pro dobro svých dětí by se ale měli snažit tento stres omezit na minimum, jelikož každá podobná situace, škodí zdraví dětí. K takovým výsledkům dospěli američtí vědci, jejichž studii zveřejnil odborný časopis Brain, Behavior and Immunity ve svém posledním čísle.

Článek

Studie, kterou realizovala Mary Casertová z oddělení pediatrie Rochesterské univerzity nedaleko New Yorku na vzorku 169 dětí ve věku od pěti do deseti let, ukázala, že stres rodičů způsobuje, že děti stále častěji trpí různými nemocemi, především infekcemi provázenými vracející se horečkou.

Američtí vědci monitorovali zdraví dětí tři roky a jasně dokázali souvislost mezi stresem a zdravotním stavem dětí. Četné studie dosud ukazovaly, jaký vliv má zejména trvalý stres na fyzický a psychický stav člověka, dosud se však nezkoumalo, jaké nepřímé účinky má na jeho blízké osoby.

Tým Mary Casertové se proto rozhodl testovat nepřímý vliv stresu na druhé, na ty, které jsou nejbezbrannější. Požádal rodiče, aby pozorně sledovali zdravotní stav svých dětí a zaznamenávali jej. Sami rodiče byli každého půl roku podrobně testováni psychologem, aby zjistil, nakolik je u nich rozvinut strach a stres. Míra jejich stresu byla bodována. Každý bod stresu rodičů navíc znamenal o 40 procent vyšší nemocnost jejich dětí v průběhu jednoho roku. Na základě krevních testů se prokázalo, že byl oslaben i imunitní systém dětí.

Tyto výsledky vedou k nepochybnému závěru: rodiče by měli zvládat vlastní stres či přinejmenším nevystavovat děti jeho projevům. Získají tím nejen ti velcí, ale i ti maličtí, kteří žijí po jejich boku.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozchod rodičů může způsobit psychózu

Děti z rozvrácených manželství mohou být mnohem náchylnější ke vzniku těžké mentální nemoci, jako je schizofrenie. Nové objevy dokonce ukazují, že v takových...

Nahota v rodině je zdravá

Pruderie v intimním bezpečí rodiny není na místě. Rodiče by se podle psychologů neměli před dětmi stydět za své nahé tělo. Je prokázáno, že z dětí...

Výběr článků

Načítám