Hlavní obsah

V Paříži se koná "salon plodnosti"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Pomoci párům, které se marně snaží počít potomka, je cíl "salonu plodnosti", který byl otevřen v Paříži. Akce se koná v době, kdy francouzští gynekologové a porodníci stále hlasitěji vyjadřují znepokojení nad zvyšujícím se věkem prvního těhotenství a nad problémy, které jsou s tím spojeny.

Článek

Na programu salonu jsou debaty s předními francouzskými specialisty z oblasti asistované reprodukce, a to jak o jejích praktických, tak o etických otázkách, a návštěvníci mají také možnost seznámit se ve stáncích s nejnovějšími terapeutickými prostředky.

Ve Francii připadaly v roce 2006 na jednu ženu dvě děti a Francie tak na tom byla spolu s Irskem nejlépe z celé Evropské unie. Podle odhadů má však deset až patnáct procent francouzských párů s reprodukcí problémy.

Lékaři to přičítají i zvyšujícímu se věku, ve kterém ženy začínají pomýšlet na dítě. Zatímco v roce 1978 byl průměrný věk prvorodiček něco přes 24 let, teď už je to 29 a v pařížské oblasti dokonce 32 let. Hlavní příčinou je snaha žen nejprve se etablovat profesionálně a pak teprve mít rodinu.

O asistovanou reprodukci projevují navíc stále častěji zájem i ženy starší, kolem čtyřicítky. Gynekolog François Olivennes v rozhovoru pro dnešní deník Le Parisien řekl, že ty už tvoří víc než pětinu jeho klientely. "Jsou přesvědčeny, že když to nepůjde normálně, vždycky to půjde přes zkumavku. Ale to je obrovský omyl. Technika přes svůj pokrok kvalitu jejich vajíček nezvýší," prohlásil.

Díky umělému oplodnění a dalším technikám asistované reprodukce se v roce 2005 narodilo ve Francii přes 19 000 dětí.

V České republice trpí neplodností zhruba každý sedmý pár. Díky umělé reprodukci se v roce 2006 v ČR narodilo 3100 dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám