Hlavní obsah

Děti jezdí do lázní stále méně

Právo, František Kšajt
LÁZNĚ KYNŽVART

Pilulka, nebo lázně? Před takovou otázku stojí rodiče nemocných dětí. Jak ale poukazují odborníci – ředitelé lázní a zástupci Svazu léčebných lázní ČR, kteří se v úterý sešli v Lázních Kynžvart, znepokojivě také dětští lékaři, kteří lázeňskou léčbu tolik neupřednostňují.

Článek

„Chybí koncepce zdravotní péče o nejmladší pacienty. Jestliže v roce 2002 pobývalo v českých a moravských lázních přes 16 000 dětí a dorostu, v roce 2006 to bylo něco málo přes 12 000. Přestože čísla za minulý rok nejsou uzavřena, trend je stejný.

„Chybí koncepce zdravotní péče o nejmladší pacienty. Jestliže v roce 2002 pobývalo v českých a moravských lázních přes 16 000 dětí a dorostu, v roce 2006 to bylo něco málo přes 12 000. Přestože čísla za minulý rok nejsou uzavřena, trend je stejný.

Přitom v roce 1995 bylo na sto tisíc dětí diagnostikováno na potíže s dýchacími cestami 4 253 chlapců a děvčat a v roce 2006 už to byl dvojnásobek.,“ uvedl pro Právo Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR, který vidí cestu ve zlepšení informovanosti laické i odborné veřejnosti.

Zatímco počet vážných a chronických onemocnění zejména díky civilizačním chorobám, jako je onemocnění dýchacích cest, kůže či gynekologické problémy děvčátek, stoupá, dětských léčebných zařízeních i pobytů dětí v nich dramaticky ubývá. A to nejen díky regulačním poplatkům. Na tomto stavu se podepisuje také malá podpora pediatrů. Řešením není ani samoplátectví, míní odborníci.

Čísla statistik jsou výmluvná. V posledních pěti letech ubylo jak dětí v lázních, tak samotných léčebných zařízení. Z šestnácti dětských lázeňských léčeben v ČR jsou už tři mimo provoz a jedna – v Mariánských Lázních – byla dokonce zrušena.

Šetrné lázně jsou nejlepší

„Lázeňská péče dětí u nás je přitom z hlediska Evropy stále naprosto unikátní. Dosáhne se s ní dlouhodobého zlepšení zdravotního stavu bez vedlejších účinků léků na organismus dítě, a to proto, že jsou využívány bohaté přírodní léčebné zdroje, jako je klima nebo minerální vody, a souhrn dalších léčebných prostředků. Děti i rodiče se přitom naučí správně zacházet s léčebnými prostředky,“ konstatuje ředitelka dětských lázní v Kynžvartu Hana Hrušková.

„Hledáme cesty jak nepříznivému trendu zabránit. Především chceme zlepšit informovanost laické i odborné veřejnosti. Zavádíme i nové, kratší pobyty dětí s rodiči v léčebnách. Ne každý si může dovolit být mimo zaměstnání šest až osm týdnů,“ uzavřel Eduard Bláha.

Reklama

Výběr článků

Načítám