Hlavní obsah

Nakupujeme pro miminko: Jak si vybrat kočárek

Novinky, das

Vybrat si ten nejvhodnější kočárek pro vaše miminko, ale také vás samotné, není nic jednoduchého. Předně byste si měli uvědomit, že si kočárek nevybíráte na pár týdnů, ale let a jde nejen o komfort miminka, ale i vás samotných.

Článek

Než začnete s výběrem kočárku nejprve si rozmyslete:

1. Kde se budete s kočárkem pohybovat a jezdit, v jakém terénu (upravený chodník, park, les, apod.).

2. Jak často a jakým způsobem s kočárkem budete cestovat (autem nebo hromadnou dopravou, jak často budete kočárek skládat), jak velké máte auto a chcete-li, aby byl kočárek kompatibilní s autosedačkou.

3. Roční období, ve kterém se miminko narodí. Podle toho zvolte velikost a zateplení korbičky – hluboká lůžka bývají cca do 6 měsíců věku a 9 kg. Potom je dítě ve "sporťáku" , který ale není vhodný na zimu. Hluboká zateplená korbička naopak není vhodná pro dítě, které se narodí na jaře - do zimy z ní vyroste.

4. Jaký preferujete design – trojkolky, čtyřkolky, velké/malé kočárky.

Ad1 V jakém terénu se s dítětem nejčastěji budete pohybovat

Opravdu je velmi důležité zvážit, kde budete s kočárkem nejčastěji jezdit, zda ve velkém městě s upravenými chodníky či někde na vesnici bez chodníků a víceméně v přírodě.

Pro jízdu ve městě se hodí takové modely, které mají otočná, aretovací přední kola, která snadno najedou na chodník, překonají i překážky na ulici a zůstávají stabilní, přičemž jsou co nejlehčí např. kvůli nástupu do MHD.

Naopak pro jízdu v přírodě jsou důležitá především kvalitní odpružená kola a potom váha kočárku - těžší jsou vhodnější do terénu, jelikož jsou stabilnější a lépe drží stopu.

Na trhu jsou k dostání kočárky s různými druhy koleček. Asi nejméně komfortní jsou plastová kolečka, která jsou velmi tvrdá a hodně drncají. O dost lepší jsou kolečka nafukovací, která výborně pruží, ale lze je píchnout. Mezi nejmodernější a také nejpříjemnější kolečka patří pěnová, která dokáží ztlumit i nárazy na kostkách.

Ad2 Jak často budete s kočárkem cestovat a jak velké máte auto

Budete-li více cestovat, pak určitě oceníte kočárek co nejlehčí a nejsnáze skládací a rozkládací.

Nejtěžší částí kočárku je konstrukce, při výběru tedy hleďte na materiál, ze kterého je rám kočárku vyroben. Kočárky s kovovou konstrukcí lůžka jsou těžší než kočárky s rámem bez železa. Pamatujte i na fakt, že v kočárku budete kromě dítěte vozit

Nejtěžší částí kočárku je konstrukce, při výběru tedy hleďte na materiál, ze kterého je rám kočárku vyroben. Kočárky s kovovou konstrukcí lůžka jsou těžší než kočárky s rámem bez železa. Pamatujte i na fakt, že v kočárku budete kromě dítěte vozit pravděpodobně i nákup, takže celková váha ještě stoupne. Optimální váha

kočárku je 10-15 kg - zajistí stabilitu, kočárek přitom ale není příliš těžký. Pozor na informace o váze v obchodech - někteří uvádějí váhu podvozku jako váhu celého kočárku apod. Potom se záhy z nejlehčího kočárku stane středně těžký kočárek.

Vždy je dobré si před nákupem kočárku, zkusit kočár složit a rozložit, přičemž by se nemělo pohlížet pouze na složitost skládání, ale také na velikost složeného kočárku, zda se ve složeném stavu vejde i do kufru auta.

Další velmi praktickou věcí je kompatibilita kočárku s autosedačkou. Jde o to, že pokud vyrazíte na nákupy, není potřeba s sebou vždy vozit korbičku - stačí podvozek, na který lze nasadit autosedačku tzv. vajíčko.

Ad3 Velmi důležité je i roční období, ve kterém se miminko narodí

Narodí-li se v zimních měsících, je velmi důležité pohlížet na zateplení korbičky a také na její velikost. Dítě by v korbičce mělo být min. do 6. měsíce a až poté je vhodné kočárek vyměnit za sporťák.

Pokud se vám miminko narodí na jaře, není nutné, aby byla korbička zateplená, jelikož vydrží max. do podzimu. V zimě již dítě bude potřebovat sporťák.

Některé korbičky jsou variabilní - lze jim polohovat zadní díl a jsou dostatečně velké, tudíž lze tuto korbičku používat déle než 6 měsíců. Bohužel mnoho kočárků má korbičku velmi malou a tak pokud se vám narodí větší dítě, které i po narození hodně přibírá, brzy se do kočárku už nevejde. Zvláště v zimě nastávají problémy, když se do korbičky přidává zimní fusak. V ten moment může být korbička malá hned od začátku.

Ad4 Jaký preferujete design – trojkolky, čtyřkolky

V tento moment by si maminky měly uvědomit, že často nezáleží na tom, co je a není módní, ale především na tom, jak dobře se nám s každým jezdí. Někomu více vyhovuje čtyřkolka, jiní upřednostňují trojkolky. V každém případě trojkolky bývají méně stabilní a je nutné se je naučit správně ovládat. Navíc nehoupají, což je důležité především v prvních měsících miminka. Čtyřkolky bývají zase těžší a někdy houpají až moc.

Tip: Při nákupu čtyřkolky si pusťte kočárek před sebe, abyste zjistili, jestli jede rovně a "nešmajdají kolečka". Vyzkoušejte si, jak kočárek jede s 9 kg zátěží, tento test ověří těžiště kočárku. Pokud vám obsluha neumožní si takto kočárek vyzkoušet, je to známka neprofesionálního přístupu.

Na co je také dobré pohlížet

  • zda-li je v ČR poskytovaný ke kočárku servis. Pokud se musí kočárek posílat do zahraničí, prodlužuje to vyřízení servisu.
  • zda-li pochází kočárek z oficiálních zdrojů (od oficiálního dodavatele, z oficiální distribuce, vztahuje se na něj záruka). Tyto informace najdete na webových stránkách výrobce nebo velkoobchodu.
  • jaké příslušenství dostanete v ceně kočárku a co ke kočárku lze dokoupit. Standardem je dnes pláštěnka a zimní fusak v ceně . Dále lze dokoupit například nánožník, slunečník, držák na lahve, tašku na přenášení kočárku, letní potah, zimní kola, tašku na hygienické potřeby, apod.

Závěrem: Každá maminka by si měla kočárek vyzkoušet a vybrat sama - rady tatínků jsou sice přínosem, ovšem jezdit s ním budou převážně samy, tudíž by měly dát na svůj vlastní dojem. To samozřejmě platí, pokud na mateřské dovolené nejsou právě tatínci. Při výběru kočárku myslete především na své pohodlí, na svůj komfort a věřte, že tahat těžký, plně naložený kočárek není nic snadného, ba naopak.

Kde nakupovat:

V kamenných obchodech - zde by vám měly podat nejvíce informací a dokáží vám poradit s případnými problémy - např. Anna & Viktorie.

Internetové obchody - zde si můžete kočárky zakoupit o něco levněji než v kamenných obchodech, nicméně problematické mohou být případné reklamace. Nejvýhodnější nákupy naleznete na www.zbozi.cz.

Použité, ale také nové kočárky lze často výhodně zakoupit na aukcích www.mimiaukce.cz, www.aukro.cz či www.mimibazar.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Otec na rodičovské dovolené

Rodičovská dovolená může pro otce znamenat nutnost i životní styl. Vyplývá to ze sociologických studií i z odpovědí samotných otců. Většímu počtu tatínků...

Dětský pláč vyžaduje pozornost

Kritice starších a zkušenějších nezřídka čelí novopečení rodiče, kteří už při sebemenším náznaku pláče spěchají k postýlce a konejší svého drobečka. Výtkám,...

Výběr článků

Načítám