Hlavní obsah

"In" jsou elektronické hračky s výchovnými schopnostmi

– BERLÍN

Elektronické hračky, které navíc dokáží rozvíjet dětské myšlení by podle výrobců neměly chybět v žádném dětském pokojíku. Snaží se o tom přesvědčit vystavovatelé na 59. mezinárodním veletrhu hraček, jenž se do příštího úterý koná v německém Norimberku.

Článek

"Ať do modelářských výrobků, vláčků, mechanických hraček, panenek, plyšáků, naučných nebo společenských her - všude se dostává nejkvalitnější mikroelektronika ke slovu více než kdykoli v minulosti," vysvětluje znalec Otto Umbach z firmy Idee + Spiel.

Směr zároveň nevědomky udává medvědí slečna Vločka, která se letos v Norimberku stala stejnou celebritou jako loni medvídek Knut v Berlíně. "Téma ledního medvěda nenechá klidným žádného výrobce plyšových hraček," potvrzuje Umbach. Nikoho by prý přitom nemělo zaskočit, když budou plyšoví medvídci umět cumlat, lézt a bručet, neboť mikroelektronika v hračkách je podle něj "megatrendem roku 2008".

Chtělo by se namítnout, že takové železniční modelářství se bez elektřiny neobešlo ani dříve. Jenže výrobci se nechtějí spokojit s chrastícími mašinkami. Ty nejnovější už prý vydávají všechny náležité zvuky charakteristické pro opravdové lokomotivy a vlaky. Někteří němečtí výrobci tohoto zboží zároveň sázejí na "nostalgii" (stesk po NDR) jejich dospělých zákazníků a pro nástupiště nádražíček dodávají východoněmecké betonové panely prorůstající býlím.

Hitem jsou i hry a hlavolamy procvičující fantazii a mozkové buňky dětí

Dánské Lego zase v Norimberku předvádí, že z umělohmotných součástek už lze vyrobit i terénní automobil s hydraulikou na zvedání a spouštění karoserie.

Dlouhotrvajícím trendem v oboru jsou však i hry a různé hlavolamy, které mají procvičit fantazii a mozkové buňky dětí. Na veletrhu hraček byla pod názvem yvio představena hrací konzole, která se umí proměnit v několikero stolních her a přitom vyluzovat smích a různé pokřiky.

Hlavně klučičí publikum je nažhaveno na prezentaci nejnovějších počítačových her. Hitem má být nová americká trojdimenzionální série Klony útočí inspirovaná filmovými Hvězdnými válkami. V nejnovějších akčních filmech mají původ také další očekávané majstrštyky počítačové animace jako Speed Racer a Batman: Temný rytíř.

Reklama

Související témata:

Související články

Role hraček ve vývoji dítěte

Hračky odjakživa obohacovaly život dětí. Často odrážejí dobovou kulturu, jsou ukazatelem historických změn a tendencí ve společnosti, důkazy o tom nalézáme...

Hračky: co si získá přízeň dětí?

Vánoce jsou za dveřmi, a tak je čas podívat se na hračky a jejich producenty. Podle Sdružení pro hračku a hru představuje sortiment hraček na českém trhu...

Recyklujte staré hračky

Ve středu začal na pražských školách pilotní projekt na podporu zpětného odběru hraček. Zúčastní se jej 36 pražských mateřských a základních škol včetně sítě...

Výběr článků

Načítám