Hlavní obsah

Přes 160 000 dětí ročně onemocní rotavirovou infekcí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rotavirová infekce je nejčastější příčinou vážného průjmu u kojenců a malých dětí. Tento vir se nejčastěji přenáší z ruky do úst při kontaku se stolicí infikované osoby. Každý rok se s touto infekcí léčí v nemocnici 4000 dětí, 32 000 potřebuje ambulantní ošetření a 130 000 se léčí doma.

Článek

Většina dětí s rotavirovým průjmem se uzdraví sama. Některé děti však postihne těžká infekce, doprovázena vážným zvracením, průjmem, horečkou, bolestmi břicha a život ohrožující ztrátou tekutin vyžadující hospitalizaci.

Rotaviry se šíří kontaktem, virus vydrží na hračkách a rukou i několik dnů a je bohužel i odolný vůči dezinfekčním prostředkům.

"Nejvíce případů je od listopadu do ledna, už tradičně se v těchto dnech nemocnice v řadě míst potýkají s náporem pacientů s rotavirovou infekcí," řekl docent Petr Pazdiora z infekční kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Podle Heleny Ambrožové z infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce se s rotavirovou infekcí setká téměř každé dítě do pěti let věku. Pravděpodobnost, že dítě do tří let dostane průjem z rotavirů, je šestkrát větší, než že onemocní salmonelózou.

Před rotaviry ochrání očkování

Děti mohou být chráněny před touto nemocí pomocí očkování. První dávku vakcíny je možné podat již v devátém týdnu života dítěte. Vakcína bohužel není placená zdravotními pojišťovnami a rodiče vyjde asi na 5 000 Kč. Evropští vakcinologové plošné očkování doporučují. Od loňského roku se plošně očkuje v Belgii, Lucembursku a Rakousku, letos se začalo plošně očkovat také v Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná chlamydiová infekce

Nejrozšířenější pohlavní chorobou na světě není překvapivě AIDS a také není zdaleka tak obávanou. Její název znají téměř všichni, ale málokdo jí věnuje takovou...

Imunitu dětí posilujeme přirozeně

Když dítě začne chodit do školky, obvykle začne také marodit. V drtivé většině případů je trápí infekce dýchacích cest. Jak s nimi co nejlépe bojovat, to však...

Výběr článků

Načítám