Hlavní obsah

Dívky v kolektivu neoblíbené mají větší sklony k tloustnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Dospívající dívky, které v kolektivu nejsou příliš oblíbené, mají větší sklony k tloustnutí než jejich vrstevnice s pozitivnějšími názory na své společenské postavení. Vyplývá to z nového výzkumu amerických vědců.

Článek

Programy vycházející z těchto zjištění, jejichž cílem je vymýtit nadváhu a obezitu u dospívajících dívek, by měly baculkám především pomáhat, aby na sebe pohlížely s větší shovívavostí, zlepšovaly své stravovací návyky a více se hýbaly. Tak to alespoň podle agentury Reuters vidí spoluautorka studie Adina R. Lemeshowová.

Výzkumu se účastnilo po dva roky 4446 dívek ve věku od 12 do 18 let. Všem byla položena otázka, na jakou příčku desetistupňového společenského žebříčku by se zařadily, přičemž na nejnižší příčce stálo "lidé ve vaší škole, které nikdo nerespektuje a nikdo o ně nestojí" a na nejvyšší "lidé ve vaší škole, jichž si všichni váží a stojí o jejich přátelství".

Za průměrné se označilo 7,7 procenta dotázaných, zatímco pouhá čtyři procenta dívek se přiřadila na čtvrté místo nebo ještě níž.

"Pro tahle děvčata (snažící se vyvarovat se obezity) by byly prospěšné programy zaměřující se na osobní obratnost a schopnost čelit společenským problémům," míní Lemeshowová.

Reklama

Související články

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Výběr článků

Načítám