Hlavní obsah

Děti s nízkým sebevědomím podléhají častěji materiálním hodnotám

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TWIN CITIES

Špatný přístup rodičů, tlak vrstevníků a reklama silně ovlivňují materialistické chování. Podle amerických odborníků se však na drahé konzumní zboží jako cíl a smysl svého bytí zaměřují především jedinci bez schopnosti vážit si sebe sama, kterým rodiče navíc interpretují svět jako jeden velký obchod.

Článek

Podle studie odborníků z Minnesotské Univerzity začíná materialismus propukat asi v osmi až devíti letech, ve dvanácti až třinácti letech dosahuje maxima a v osmnácti letech zase mírně klesá. Všechna tato věková období jsou poznamenána znaky souvisejícími se sebevědomím, které prudce klesá na počátku adolescence a roste naopak na jejím konci.

"Míra materialismu u teenagerů je přímo řízena sebevědomím. Když sebevědomí klesá ve chvíli, kdy dítě vstupuje do adolescence, materialismus dosahuje maxima. Poté během pozdní adolescence, když sebevědomí nabývá opět na síle, materialismus zase ztrácí na síle," tvrdí hlavní autorka studie profesorka Deborah Roedderová Johnová.

Když její tým podal sledovaným teenagerům pozitivní zpětnou vazbu o tom, jak dobře jsou vnímáni v kolektivu, materialistický přístup značně klesl především u věkové skupiny dvanácti až třináctiletých.

"Zatímco vrstevníci a reklama mohou stále ovlivňovat teenagery, materialismus přímo souvisí se sebevědomím," dodala profesorka Johnová. Rodiče by podle ní u svých dětí měli budovat zdravé sebevědomí. Ušetří si tím sami výdaje z rodinného rozpočtu za drahé zbytečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pryč s nízkým sebevědomím

Je zcela normální, že si každý z nás někdy připadá naprosto neschopný, ošklivý, tlustý, unavený cokoliv vymýšlet apod. Ostatní jsou v té chvíli proti...

Výběr článků

Načítám