Hlavní obsah

Zlé a hodné lidi rozeznává batole již od šesti měsíců

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Schopnost rozlišovat mezi zlými a hodnými jedinci dokáží děti již v útlém věku. Podle amerických psychologů se tato klíčová schopnost posuzovat společnost kolem sebe rozvíjí již v šesti až desíti měsících života. V době, kdy ještě nemluvíme.

Článek

Tým vědců z Yale University sledoval skupinku batolat při překonávání překážek. Na jejich cestě místností jim jedna dřevěná hračka s lidskou tváří a velkýma očima pomohla přelézt, jiná jim naopak putování znesnadnila. Na závěr pokusu byly dětem předloženy obě hračky a úplně všechna batolata si vybrala vždy tu, která jim předtím pomohla. Když jim pak psychologové ukázali negativní hračku a k ní přidali neutrální, tedy takovou, která nepomáhala ale ani cestu neznesnadňovala, dali kojenci opět přednost neutrální před negativní.

"Je to neskutečně zajímavé, že to dokáží již mimina. Dokazuje to, že se tyto zásadní sociální schopnosti objeví bez nějakého jednoznačného učení," tvrdí hlavní autor studie Kiley Hamlin z Yale University.

Mezi pohlavími v reakcích nebyl žádný rozdíl. Hračky však měly velké oči, aby připomínaly obličej člověka. Když je odborníci nahradili hračkami s nepříliš patrným výrazem ve tváři a malýma očima, děti svoji sociální schopnost rozlišovat mezi dobrým a špatným jedincem ztratily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám