Hlavní obsah

Sára slavila narozeniny, kterých se už nemusela dožít

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÝNEC

Když se před třemi lety narodila Aleně Kališové malá Sára, ovládla rodinu radost. Brzy ji ale zkalila zpráva, druhorozená holčička trpí vážnou nemocí. Lékaři dokonce připouštěli, že se dožije maximálně dvou let. Sára ale v neděli oslavila třetí narozeniny.

Článek

Blonďaté dítko trpí vážnou nemocí. Spinální muskulární atrofie, nervosvalové onemocnění míchy, má za následek odumírání buněk předních rohů míšního kanálu. Výsledkem je ochablé svalstvo a Sára by bez dýchacího přístroje nepřežila.

K životu potřebuje lék Amonnaps, který na rozdíl od jiných neškodí játrům. Je ale stále veden jako experimentální medikament a zdravotní pojišťovny na něj nepřispívají. Dávka na dva měsíce ale podle kurzu dolaru stojí až šedesát tisíc korun, což je naprosto mimo reálné finanční možnosti mladých manželů.

Na bezútěšnou situaci Právo před časem upozornila jedna úřednice, která jim jinak nemohla pomoci a zveřejnění odstartovalo vlnu solidarity, která darovala holčičce život. "Děkujeme všem za finanční pomoc Sárince a v poslední době i za ochotu všech, kteří třeba jen poradí a Právu, které o Sárince dalo jako první vědět ve snaze pomoci," řekla matka.

Nepotkává ale jen lidi, ochotné pomoci. Společnost, která jím prodala pulzní oxymetr jako zařízení, zvyšující bezpečnost života nemocné Sáry, projevila svérázný přístup k reklamacím zařízení, které neplnilo svou hlavní úlohu a nealarmovalo při výkyvech v dýchání pacientky.

Pět reklamací skončilo úspěchem až když se případem opět začali zabývat novináři. "Nejhůř nám bylo 31. května, když se pokazil plicní ventilátor. Museli jsme záchrankou do Brna, na ARO, měli tam jinak nastavený plicní ventilátor a dalo mi hodně práce se s lékaři a sestřičkami domluvit." Kališovi neradi vzpomínají na neochotu zdravotníků přijmout jejich vysvětlení neklidu dítěte.

Rodina věří v kmenové buňky

Při striktním odkazu na lékařskou prognózu má Sára již teď za sebou rok života "navíc". Rodina ale prognózy neřeší. Věří, že se dočkají lepších časů. "Věříme v kmenové buňky. Ty by mohly pomoci v boji s nemocí," řekla matka Sáry. Než se tak stane, snaží se co nejlépe pečovat o dítě. Lidé, kterým není boj o přežití malé holčičky lhostejný, mohou posílat peníze na účet Charity číslo 1380210329/0800 s poznámkou pro příjemce SARA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám