Hlavní obsah

Přibývá agresivity mezi dětmi

PARDUBICE

V české společnosti je stále víc agresivních dětí. Podle primářky Lidmily Pekařové z Léčebného střediska rehabilitace a diagnostiky v Košumberku je hlavním problémem chybná výchova v rodině.

Článek

"Všichni vnímáme, jak agresivita narůstá, děti jsou víc drzé, hrnou se způsobem neomaleným, nemají v sobě touhu pomáhat slabým," uvedla Pekařová. Lékařka dnes v Pardubicích přednášela na téma Agresivita dětí a mládeže a co s ní?

Letos v dubnu média například zveřejnila videonahrávku, kterou žáci základní školy z České Třebové na Orlickoústecku umístili na internet. Nahrávka z mobilního telefonu zobrazila školáky, kteří mladému učiteli zastoupili cestu a nasadili mu na hlavu odpadkový koš. Rodiny podle Pekařové často chybují tím, že děti nevedou k odpovědnosti a nemají žádné povinnosti.

"Před 100 lety, můžeme se stydět, se nám osmiletý kluk postaral o králíky, slepice, šel s kozou na pastvu a chodil do školy, a ještě malé ségře, když se pokálela, umyl u pumpy zadek. Co umí dneska osmiletý kluk? Ani se sám nenají a obsluhujeme ho jako mentálně postiženého jedince, kterému někdo uřízl nohy, ačkoliv je má v pořádku," řekla Pekařová.

Společnost uznává pouze úspěšné jedince

Děti jsou podle ní agresivní proto, že jsou agresivní rodiče. Společnost uznává úspěšné jedince s mocí, vysokými příjmy, uvedla primářka. Jakmile někdo tomuto vzoru neodpovídá, lidé se k němu chovají arogantně a pohrdlivě, dodala.

"Dnes, když se zeptáme kluka od šesti do 18 let, jak si představuje mužskou sílu, představuje si útok nebo ovládat ty druhé. Ne že chrání a zaštiťuje slabší," řekla primářka.

Problematická podle ní bývá i výchova některých pedagogů, kteří vedou děti k pocitu, že člověk s horšími známkami je špatný. Rodiče i pedagogové by měli dítě chválit a podporovat v tom, v čem je dobré a motivovat je, dodala Pekařová.

Reklama

Související články

Agresivní lidé jsou náchylnější ke kouření

Osoby s agresivní či nepřátelskou povahou jsou geneticky náchylnější k návyku na tabák a obtížněji se ho zbavují. Uvádí to studie provedená na Kalifornské...

Deprese se stává masovou nemocí

Frustrace, zklamání, nedostatek motivace, ztráta sebedůvěry a myšlenky na smrt - to jsou symptomy, které na světě trápí více než 120 miliónů lidí trpících...

Agresivní dívky jsou horší matky

Podle amerických psychiatrů jsou nejhorší ty matky, které se jako dívky ve škole perou. V dospělosti totiž mají horší schopnost správně rozlišovat chování...

Výběr článků

Načítám