Hlavní obsah

S ústní hygienou je dobré začít od nejútlejšího věku

– Bratislava

Rodiče by měli začít čistit zuby svým dětem, jakmile jim začnou růst. A možná ještě dříve, radí odborníci. Podle stomatologů je totiž dobré, když děti ústní hygieně přivyknou odmala. A tak přestože se dětem ještě v ústech nebělá žádný zoubek, je prý dobré jim je alespoň jednou denně vytřít vlhkým hadříkem. Na chrup dítěte by maminky podle stomatologů dokonce měly myslet již během těhotenství.

Článek

"Základ tvoří hygiena. Problémem bývá nedostatečná péče a to, že se s prevencí nezačíná už během těhotenství," řekla bratislavská ústní hygienička Martina Vulgánová. Těhotné ženy by si podle ní měly v období nevolnosti nejprve ústní dutinu vyplachovat ústní vodou, teprve potom by měl přijít na řadu kartáček a zubní pasta. 

Vzhledem k tomu, že základ pro budoucí zdravé zuby se začíná tvořit už v šestém týdnu těhotenství, je důležitá zdravá strana bohatá na vitamíny, vápník, fosfor, železo a stopové prvky, především fluoridy. Zapomínat by prý budoucí maminky neměly ani na pravidelné prohlídky u zubního lékaře. V průběhu těhotenství by prý měly absolvovat alespoň tři. 

Pro zdravý chrup dítěte má prý velký význam také kojení. "Je to důležité pro správný vývoj čelistí, protože sáním dítě správně namáhá patřičné svaly," poznamenala stomatoložka Marta Murgašová. Když navíc po každém krmení maminka dítěti vlhkým hadříkem vytře ústní dutinu, utvoří se v podvědomí miminka návyk, že po každém jídle by ústa měla být čistá. 

První návštěva zubaře by měla nastat s prvním zubem

Mezi nejčastější chyby, kterých se dospělí dopouštějí, patří podle Murgašové olizování dudlíku nebo ochutnávání dětské stravy stejnou lžičkou, kterou jí dítě. 

"Dítěti tak dáváme do úst balík plný bakterií," podotkla lékařka. Maminky podle ní také chybují, když důsledně netrvají na tom, aby si děti pravidelně čistily také mléčné zuby. Dítě se totiž při čištění naučí správně zacházet se zubním kartáčkem a dentální nití. Lékaři se shodují, že z čištění zubů je třeba udělat zábavu. K tomu by mohly posloužit například líbivé různobarevné kartáčky. 

První návštěvu zubaře doporučuje Vulgánová hned, jakmile se v ústech objeví první zoubek, tedy přibližně v šesti měsících dítěte. "Když ještě nejsou se zuby problémy. Dítě pak nebude automaticky návštěvu zubní ordinace spojovat s bolestí a příště bude ochotněji spolupracovat," míní.

Pětileté dítě má v průměru tři kazy

Na pravidelné prohlídky by pak dítě do šesti let věku mělo chodit třikrát až čtyřikrát za rok. Po prořezání druhých zubů by měl dřívější zubní kartáček ustoupit novému a také dětskou pastu by měla nahradit "dospělácká" - s vyšším obsahem fluoru. 

Zubní kazy mohou způsobit takzvané lepivé potraviny, jako jsou například banány, rohlíky a keksy. K rizikovým prý patří i kyselé potraviny. Například po rebarboře, kyselém zelí nebo džusech by si dítě mělo ústa pouze vypláchnout čistou vodou, ne však rovnou čistit kartáčkem. 

Podle nedávné studie českého Výzkumného ústavu stomatologického má zcela zdravý chrup v pěti letech jen 42 procent českých dětí. V průměru má každé dítě téměř tři kazy. Mezi třetinou dětí s nejhorším stavem chrupu připadá dokonce na jedna pětiletá ústa v průměru šest zkažených zoubků. Podle českých odborníků se ale stav chrupu předškolních dětí postupně celkově zlepšuje. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám