Hlavní obsah

Příchod potomka je nákladná záležitost

Právo, Novinky, Monika Ginterová
PRAHA

Příchod nového človíčka do rodiny si vyžaduje pořízení řady nezbytných věcí do výbavičky. Oblečením a plenami počínaje, kočárkem, postýlkou, vaničkou a dalšími většími či menšími věcmi konče.

Článek

Zde je stručný přehled bez čeho se budoucí rodiče při očekávání potomka neobejdou:

Ježdění. Autosedačka a kočárek - nejdříve je potřeba hluboká korbička a od půl roku věku dítěte sporťák. Lze koupit i takovou kombinaci, která všechny tyto prvky obsahuje. Lehké a dobře skladné golfové hole stačí řešit až mnohem později, když už dítě začíná samo chodit

Spaní. Postýlka může stát dva tisíce korun, ale i šestnáct. Rodiče, kteří budou s miminkem cestovat třeba na chalupu, by si měli pořídit cestovní skládací postýlku. Doporučuje se ale až po šesti měsících.

Koupání. Většina rodičů volí klasickou vaničku; mnozí si už ale pořizují modernější kyblík, ve kterém se miminko cítí tak trochu jako v bříšku. Lze ale pořídit i jen plastové lehátko a koupat dítě ve vaně.

Přebalování. Záleží místě, které máte k dispozici. Můžete na přebalovacím pultu, který je koncipován jako samostatná komoda, na přebalovací podložce s pevným dnem, která se umísťuje přes postýlku. Přebalovat se dá ale i přímo na posteli rodičů, na kterou před tím umístíme přebalovací podložku či případně na vhodném stole či gauči.

Co není nutné, ale vhodné

Monitor dechu. Přístroj, který sleduje dýchání miminka a v případě, že dýchat přestane, rodiče spuštěním hlasitého zvukového poplachu varuje. Je to obrana před riziky tzv. náhlého selhání dechu (SIDS), který ohrožuje zvláště předčasně narozená miminka, ale i u zcela zdravých dětí se může objevit až do jednoho roku věku. Na trhu se nejčastěji nabízí Nanny nebo Babysence, dají se dokoupit i náhradní podložky k umístění do více postýlek. Je potřeba počítat s cenou kolem 2,5 tisíce korun.

Dětské chůvičky. Dva přístroje, z nichž jeden je u miminka, druhý u rodiče. Umožňuje mu sledovat, co se s miminkem děje. Nejjednodušší přenáší zvuk vydaný vašim dítětem, další umožňují, abyste na dítě promluvili, některé mají v sobě kameru s viděním i za tmy. Liší se také dosahem, další třeba promítají noční světlo. Kvalitní chůvičky stojí od tří tisíc korun. Pořídit se dá i za pětistovku, ale na tu bych moc nesázela.

Minimální rozpočet na pořízení výše uvedené výbavy je 10 tisíc korun, ale to spíše pokud budete nakupova z druhé ruky. Reálnější je však útrata v rozmezí od 20 - 40 tisíc.

Podrobnosti o tom, kde a za kolik nakupovat, najdete v pondělním Právu v příloze Firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám