Hlavní obsah

Pojďme si hrát spolu s dětmi

Právo, Olina Táborská

Potomci se nám už vrátili z tábora a od babiček, rodina je po dovolené, ale školky a školy mají ještě zavřeno. Několik tipů, jak si zpříjemnit poslední dny volna, jistě neuškodí.

Článek

"Jako Pražáci chodíme s dětmi do zdejší zoo, teď je možné navštívit ji i večer. Nedávno jsme ale usoudili, že už to tam známe, a vyrazili do Dvora Králové. Doporučuji zdejší zoo všem," řekla nám maminka pětiletého Honzíka a třináctileté Kačky Jana Marxtová a dodala: "Díky projížďce safaribusem jsme toho hodně viděli a nemuseli jsme nikam pospíchat, protože bus jezdí i večer."

Během dne až do 18 hodin je prý fajn procházet klasickou zahradu, v níž je přes 2400 zvířat. V Africkém safari se projíždí mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky speciálně upravenými safaribusy s řidiči, kteří jsou zároveň i průvodci. Projížďka denním safari trvá 15 až 20 minut. Je zahrnuta v ceně vstupného.

Večerní safari

Denní návštěvníci nemusejí v 18 hodin opustit zahradu, pouze se přesunou k restauraci Rotunda, odkud po půl osmé vyjíždějí večerní safaribusy. Ani při této projížďce nechybí zasvěcený komentář o zoo a všech pozorovaných zvířatech. Ta jsou po setmění nasvětlena reflektory.

Vstupné
Dospělí 135 Kč
Děti 6-15 let 85 Kč
Děti 3-5 let 30 Kč
Děti do 2 let zdarma

Dinoparky

Kdo se chystá do zoo v Plzni anebo do zooparku ve Vyškově, může si naplánovat i pobyt ve zdejších dinoparcích. Děti se vyřádí nad výjevy ze života druhohorních zvířat, která naši zemi obývala před více než 65 milióny lety.

Plzeňsky Dinopark je součástí plzeňské zoo, lze ho však navštívit i samostatně. Holky a kluci si tu mohou namalovat a vystavit své oblíbené dinosaury, hrát si na prolézačkách, jako archeologové vyhrabat z písku dinosauří kosti, ale také zažít trochu adrenalinu, odváží-li se do chřtánu dinosaura. V osmiminutovém programu v 3D kině se dozvědí něco o historii planety. Až do října je otevřeno od 8 do 18 hodin.

Městské děti se z Dinoparku ve Vyškově rády vydají rovnou do zooparku. Ve Dvorečku naší babičky se tu poučí o domácích zvířatech a třeba si některá pohladí. Krmit se může, ale pouze granulemi koupenými přímo na místě. Otevřeno je od 9 do 18 hodin.

Za kolik do Dinoparku v Plzni:
Dinopark Zoo Dinopark
+ Zoo
Dospělí 80 Kč 75 Kč 130 Kč
Děti 4-15let 50 Kč 45 Kč 80 Kč
Děti do 4 let zdarma
www.dinopark.cz
ve Vyškově:
Dospělí 100Kč
děti 3-15 let 70 Kč
Do 3 let zdarma
www.dinopark.cz/vyskov/
www.zoo-vyskov.cz

Za vláčky na Rakovnicko

V nejrozsáhlejší veřejně přístupné sbírce historických kolejových vozidel v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka si každý najde tu svoji mašinku. Nejzajímavější je soubor více než třiceti parních lokomotiv. Návštěvníci se mohou také projet na vyhlídkovém voze po úzkorozchodné železnici a sledovat její provoz.

V krytých expozicích si tatínkové s dětmi doplní informace o historii železnic a pak mohou vyrazit zase ven, třeba do jídelního vozu na svačinu. V přírodním areálu muzea, otevřeném od úterý do neděle od 9.30 do 17 hodin je fajn. Vstupné: dospělý 70, dítě od šesti 40 Kč. www.cd.cz/muzeum 

Pendolinem do Prátru

"Letos jsme nebyli v zahraničí, ale aspoň pro ten pocit jsem vzala děti a jela s nimi na den pendolinem do Vídně. Syn i dcera byli nadšení," nabízí maminka Jana další tip.

Z Prahy jeli čtyři hodiny, do Prátru se z nádraží pohodlně dostali podzemní dráhou.

"Zábava bohatě vydrží na celý den. Honzíka s Kačkou nejvíc nadchl vodní tobogán, což je jedna z mnoha atrakcí, které jsme na matějské pouti neviděli," říká Jana a dodává:

"Je třeba počítat s tím, že to něco stojí. Obvyklá cena atrakcí je kolem dvou eur a za celý den jsme s dětmi utratili včetně jídla, spousty zmrzliny, několika litrů pití a suvenýrů sto eur. Když spočítám, že mě cesta stála asi 2500 Kč, tak šlo o luxusnější výlet, ale děti byly radostí bez sebe."

Prázdninové dny na Slezskoostravském hradě

Bezva den se dá strávit i v Ostravě, třeba na Slezskoostravském hradě a v areálu Miniuni, což je svět miniatur. Jeden den snad ani nebude stačit na zvládnutí třeba jen všech výstav, které zde probíhají.

* Mrakodrapy. 50 modelů měst s nejvyššími stavbami světa. Unikátní výstava zapsaná v knize rekordů. Modely v měřítku 1:2000 jsou vyrobeny z papíru.

* Hlavolamy ze dřeva. Ručně vyrobené hlavolamy ze dřeva a spousta jiných skládaček od sběratele Václava Obšívače.

* Soutěž o nejkrásnější obrázek Slezskoostravského hradu a Miniuni. Každý návštěvník od 6 do 15 let může nakreslit, co se mu tam nejvíc líbilo. Vítězové vyhrají zajímavé ceny.

* Kinder překvapení. Výstava ručně malovaných figurek od firmy Ferrero a další minihračky známé jako kinder překvapení.

* Strašidelná noc na Slezskoostravském hradě. Poslední den prázdnin bude strašidelně nasvícený a nazdobený hrad od 20.30 hodin plný strašidel. Samozřejmostí je dobový jarmark. Komu to nestačí, může navštívit expozici Pohádkový sklep strašidel.

Za kolik do hradu?
Karta Trio - zvýhodněné vstupné pro návštěvu Slezskoostravského hradu a Miniuni. Dospělí 100 Kč, děti 50 Kč.
Otevřeno: Úterý-neděle: 10-16 hodin.

Westernová městečka

Na nudu nebude kdy při pobytu ve westernových městečkách. V Šiklově mlýně ve Zvoli nad Pernštejnem je otevřeno denně mimo pondělí. Rodina se zabaví mimo jiné i podívanou na přestřelky, pistolnické soutěže, kovboje a desperáty. V Indiánské vesnici se dozví o životě a zvycích indiánské kultury.

Návštěva městečka stojí na celý den dospělého 180 Kč, děti polovinu, ale 25. srpna zaplatíme za super festivalový víkend 350 korun. Čeká nás megakoncert s vystoupením Kabátu, Heidi Janků, Hoochie Coochie Bandu, Dogy.

Kdo se chce zdržet déle než den, může se ubytovat buďto v hotelu Colorado Grand, nebo v penziónu, chatkách či stanech.

Divoký západ v Boskovicích

Příjemný čas můžeme strávit také v Boskovicích. Jak se zabavíme? Ve všední dny určitě při podívané na show Divokého západu, na Indiánské pohádky a plná atrakcí je i koňská show - od jízdy na koni nebo na elektrickém býkovi, přes střílení z luku a koltu až po hod oštěpem, nožem, tomahavkem. Děti uvidí, jak se rýžuje zlato a jak funguje silostroj.

Za Indiánské pohádky zaplatí malí i dospělí 50 Kč, za obě show dospělí 160 Kč, děti polovinu. Celodenní vstupenka na všechna představení je za 350, pro děti za 150 Kč.

Na konec sezóny:

1. září Parním vlakem na rozloučení s prázdninami - výlet parním vlakem do Kralovic, odkud se dá vyrazit na procházku do Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

13. a 14.října Poslední parní víkend v Železničním muzeu ČD - parní vlak jede z Prahy a zpět a do blízkého okolí Lužné.

Reklama

Související témata:

Související články

Průjem může zkazit dovolenou

Maminka osmiletého Davida na sebe měla vztek. Podlehla synovu škemrání a koupila mu na ulici egyptského letoviska kopečkovou zmrzlinu. Místo koupání...

Pojďme si hrát bez dětí

Spousta rodičů si ani nedovede představit, že by letní dovolenou trávila bez dětí. Ale není nad to poslat své ratolesti k babičce či na vhodně vybraný letní...

Výběr článků

Načítám