Článek
V řecké kuchyni bychom si však měli dát pozor na velmi sladké moučníky, kterým děti odolají jen těžko. Raději je požádejme, aby se s námi rozdělily, nebo jim jako variantu nabídněme lehkou ovocnou zmrzlinu či ovoce.
Řecké speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Důležitou součást řecké kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej. Známý je ovčí sýr feta. Tučný řecký jogurt se používá kromě jiného jako základ tzatziky (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou), dalším známým salátem je choriatiky (u nás řecký), což je směs okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat s již zmíněným sýrem feta a zálivkou s olivového oleje a vinného octa. Setkat se můžete také s révovými listy plněnými rýží, milovníci masa si určitě dopřejí souvlaki (špíz z různých druhů masa). Známou specialitou je moussaka (vrstvy mletého masa, lilku a brambor, zalité bešamelem a zapečené).
Recept řecké kuchyně vhodný pro děti |
Moussaka (z Řecka), 4 až 5 porcí
Suroviny: 1 kg lilků, 1kg brambor, kvalitního mletého masa (nejlépe hovězího),1 konzerva krájených loupaných rajčat, 3 lžíce oleje, 2 cibule nakrájené najemno, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 a půl šálku strouhaného sýra typu Eidam, olej na smažení, sůl, pepř
Na bílou omáčku (bešamel)
Suroviny: 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek hladké mouky, 4 šálky studeného mléka, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Lilky a brambory omyjeme, brambory oloupeme, obojí nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na oleji, dokud nejsou téměř měkké. V druhé pánvi orestujeme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a 10 minut za stálého míchání opékáme. Když je maso hnědé, přidáme rajčata, sůl a pepř, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut.
Dno větší zapékací nádoby vymažeme tukem a poklademe vrstvou brambor, přidáme vrstvu masa, lilků a posypeme strouhaným sýrem. Přidáme další vrstvu brambor, opět maso, lilky a sýr - takto pokračujeme dokud nám nedojdou přísady nebo dokud není nádoba téměř plná.
Připravíme bešamel: olej rozehřejeme v pánvi, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme po dobu 5 minut. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme, dokud se směs nezačne vařit, poté odstavíme. Nakonec přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Rozklepneme vejce, přidáme do bešamelu a dobře promícháme. Směs přelijeme přes Moussaku a pečeme asi 40 minut, nebo dokud vršek nezhnědne. Necháme 15 minut odstát.
Jitka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz