Hlavní obsah

Řecká kuchyně a její oblíbenost u dětí

Novinky, DaS

Řecká a Středomořská strava obecně je chápána jako jedna z nejzdravějších. Prim zde hraje velmi kvalitní olivový olej, ryby, mořské plody a také spousta zeleniny a ovčího sýra feta. Z mas dominuje jehněčí, které nemusí českým dětem na poprvé chutnat, stejně jako některé pro nás méně obvyklé druhy koření. I zde však platí, že trpělivost přináší růže.

Článek

V řecké kuchyni bychom si však měli dát pozor na velmi sladké moučníky, kterým děti odolají jen těžko. Raději je požádejme, aby se s námi rozdělily, nebo jim jako variantu nabídněme lehkou ovocnou zmrzlinu či ovoce.

Řecké speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Důležitou součást řecké kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej. Známý je ovčí sýr feta. Tučný řecký jogurt se používá kromě jiného jako základ tzatziky (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou), dalším známým salátem je choriatiky (u nás řecký), což je směs okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat s již zmíněným sýrem feta a zálivkou s olivového oleje a vinného octa. Setkat se můžete také s révovými listy plněnými rýží, milovníci masa si určitě dopřejí souvlaki (špíz z různých druhů masa). Známou specialitou je moussaka (vrstvy mletého masa, lilku a brambor, zalité bešamelem a zapečené).

Recept řecké kuchyně vhodný pro děti

Moussaka (z Řecka), 4 až 5 porcí

Suroviny: 1 kg lilků, 1kg brambor, kvalitního mletého masa (nejlépe hovězího),1 konzerva krájených loupaných rajčat, 3 lžíce oleje, 2 cibule nakrájené najemno, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 a půl šálku strouhaného sýra typu Eidam, olej na smažení, sůl, pepř

Na bílou omáčku (bešamel)

Suroviny: 1 šálek rostlinného oleje, 1 šálek hladké mouky, 4 šálky studeného mléka, 2 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Lilky a brambory omyjeme, brambory oloupeme, obojí nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na oleji, dokud nejsou téměř měkké. V druhé pánvi orestujeme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a 10 minut za stálého míchání opékáme. Když je maso hnědé, přidáme rajčata, sůl a pepř, stáhneme plamen a vaříme asi 30 minut.

Dno větší zapékací nádoby vymažeme tukem a poklademe vrstvou brambor, přidáme vrstvu masa, lilků a posypeme strouhaným sýrem. Přidáme další vrstvu brambor, opět maso, lilky a sýr - takto pokračujeme dokud nám nedojdou přísady nebo dokud není nádoba téměř plná.

Připravíme  bešamel: olej rozehřejeme v pánvi, přisypeme mouku a za stálého míchání vaříme po dobu 5 minut. Pomalu přiléváme mléko a stále mícháme, dokud se směs nezačne vařit, poté odstavíme. Nakonec přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Rozklepneme vejce, přidáme do bešamelu a dobře promícháme. Směs přelijeme přes Moussaku a pečeme asi 40 minut, nebo dokud vršek nezhnědne. Necháme 15 minut odstát.

Jitka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Asijská kuchyně a její vhodnost pro děti

Díky široké nabídce v restauracích i v obchodech si Češi oblíbili množství nejrůznějších mezinárodních specialit. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení...

Arabská kuchyně a její vhodnost pro děti

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Používá se v ní množství zeleniny, z druhů u nás méně...

Americká kuchyně a její vhodnost pro děti

Americká kuchyně je u nás nechvalně známá v podobě různých fast-foodových restaurací a stánků s hamburgery. Určitě není náhoda, že Američané patří mezi...

Výběr článků

Načítám