Přestože francouzská kuchyně obsahuje velké množství tuků (i živočišných, vždyť vyhlášenou pochoutkou jsou husí játra či mozeček), trpí méně často srdečně-cévními onemocněními než my, Češi. Tajemství zdravotní prospěšnosti francouzské kuchyně totiž mimo jiné spočívá i v malých porcích jídla.

Hlemýždi, husí játra nebo vnitřnosti pro děti moc vhodné nejsou. Zato zelenina, ryby nebo mořské plody lze jen doporučit.

Neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně jsou také bagety, které se servírují téměř ke každému jídlu. My sice nejsme zvyklí zajídat hlavní jídlo pečivem, bagetu však můžeme podávat třeba k salátu nebo může bohatě naplněná zdravými ingrediencemi posloužit dětem jako školní svačina. Vynecháme však majonézu a raději použijeme dresink na bázi jogurtu, doplněný např. hlávkový salátem, rajčetem, paprikou, kvalitní šunkou od kosti nebo šunkou drůbeží a některým z široké nabídky tvrdých sýrů.

Jestli je na francouzské kuchyni něco obzvlášť lákavého, pak forma servírování. Pro Francouze je jídlo současně i pastva pro oči.

Francouzské speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Když se řekne Francie, většina lidí si přestaví gastronomické pochoutky. Základ této kuchyně tvoří nejrůznější druhy sýrů, hojné využití zeleniny, dokonale sestavená jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny. Mezi nejznámější speciality patří foie gras (husí játra), hlemýždi na másle s česnekem, coq au vine nebo kaštanová nádivka a mnoho dalších. . 

Recept francouzské kuchyně vhodný pro děti

Francouzská cibulačka, 4 porce

Suroviny: 2 polévkové lžíce olivového oleje, 500 g cibule nakrájené nadrobno, 1 stroužek česneku, lžíce hnědého cukru, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř, bageta, 25 g strouhaného sýra Gruyére nebo Cheddar, 25 g zelené petrželky

Postup: Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném plameni opékáme asi 15 minut dozlatova. Přidáme česnek a cukr. Ohřejeme vývar a zalijeme s ním cibuli. Dobře zamícháme. Uvedeme do varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 20 až 30 minut. Ochutíme solí a pepřem.

Plátky bagety lehce opečeme nebo ogrilujeme, posypeme sýrem a položíme na povrch polévky. Celou nádobu umístíme asi na 5 minut pod gril, dokud sýr nezezlátne. Pokud máme ohnivzdorné misky, můžeme polévku zapékat již rozdělenou na jednotlivé porce. Nakonec zasypeme petrželkou a podáváme.

Jitka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz