Pokud dítě po hamburgeru touží, nezakazujme mu ho. Není možné označit ho za vysloveně zakázanou potravinu, ale je třeba držet se pravidla "všeho s mírou". Čím více totiž budeme dítěti cokoli zakazovat, tím více to bude chtít. Hamburger nebo hranolky ze stánku jednou za čas jistě zdravému dítěti neublíží, domácí příprava však zaručí kvalitu surovin i to, že nebude pokrm obsahovat nevhodný druh tuku či  vysoké množství soli.

Zkusme hamburgery připravit dětem doma - z kvalitního hovězího masa (můžeme do nich nastrouhat třeba mrkev nebo cuketu, děti to ani nepoznají). Do housky (pro starší děti použijeme celozrnnou) přidáme hlávkový salát, nakrájené rajče a třeba plátek kvalitního sýra. Místo majonézy dobře poslouží zálivka s jogurtovým základem apod. Zdravější hranolky se dají připravit doma v troubě, je možné je také nahradit opečenými brambory.

Dětské varianty lze připravit v rámci kuchyně Tex-Mex, ve které se snoubí vlivy Texasu a Mexika. Různé plněné tortilly nebo tacos lze dětem bez obav naservírovat, měli bychom si jen dát pozor na množství použitého koření, zejména pálivých druhů (chilli).

Americké speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Vynechme nyní fast-food s jeho všudy přítomnými hamburgery a hranolky a pojďme se podívat na dnešní americkou kuchyni, jakou si vaří Američané doma. Jedná se o unikátní kombinaci vlivu starých tradic původních přistěhovalců a nových mezinárodních vlivů, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů světa. Mezi nejoblíbenější pokrmy dnes v Americe patří pizza (s původní italskou má však málo společného), mexické tacos, francouzská cibulová polévka atd. Nejuznávanější je kulinářská tradice amerického jihu, známá je také kuchyně novoanglická (Yankee) nebo texasko-mexická (Tex-Mex).
V jižanské kuchyni zdomácněla cizokrajná koření z Kuby, Mexika nebo Indie, oblíbeným jídlem je smažené kuře, obvyklým nápojem sladký ledový čaj.
Yankee kuchyně je nejpůvodnější, traduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla "z jednoho hrnce", ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.
Velmi často je u nás k dostání Tex-Mex. Důležitou přísadu tvoří chilli papričky, ale také kysaná smetana, která pomáhá pálivost papriček překonat, podobně jako oblíbená vařená rýže nebo fazole. Přílohu tvoří tortilly - placky z nekynutého kukuřičného těsta. Ty je možné přikusovat nebo plnit masem a dalšími přílohami. Další možnosti jsou také tacos (tvrdé kornoutky) nebo nachos (lupínky). Ke kuchyni Tex-Mex patří také rajčata, kvalitní hovězí maso, česnek a avokádo. Restauraci, která servíruje burritos (plněné tortilly), enchiladas nebo fajitas (proužky grilovaného masa, podávané na horké litinové pánvi s cibulí a paprikou, přílohu tvoří tortilla, různé druhy salsy a třeba rýže) už dnes najdete v každém větším městě, poměrně dostupné jsou i jednotlivé ingredience.

Recepty americké kuchyně vhodné pro děti

Hash browns (Yankee styl), 4 až 5 porcí

Suroviny: 500 g brambor, 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno, olej na smažení, kousek zelené papriky, sůl, mletý černý pepř

Postup: Brambory omyjeme, nakrájíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Uvedeme do varu, zmírníme oheň a vaříme asi 10 minut. Uvařené brambory necháme vychladnout a nastrouháme nahrubo. Promícháme s cibulí, ochutíme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olej, rozprostřeme na něj bramborové těsto a pečeme dokřupava asi 5 minut, poté obrátíme. Na konci je možné bramborák roztrhat na menší kousky, aby byl křupavější a přidat zelenou papriku nakrájenou na kostičky.

Hustá kuřecí polévka (z amerického jihu), 4 porce

Suroviny: 2 šálky kuřecího masa (vařeného, pečeného nebo grilovaného), šálku kořenové zeleniny, nakrájené na kostičky, 2 šálky čerstvé nebo zmražené zeleniny (brokolice, cuketa, fazolky, květák atd.),1 svazeček čerstvého špenátu, hrst čerstvé bazalky, česnek podle chuti,1-2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, šálku rýže, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 lžíce másla

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a opečeme s kořenovou zeleninou dorůžova. Přidáme rozdrcený česnek, bobkový list, nasekanou bazalku a směs zeleniny. Osolíme, opepříme podle chuti, zalijeme vývarem a přiklopené vaříme asi 45 minut. V polovině vaření přidáme propláchnutou rýži. Do hotové polévky vložíme natrhané listy špenátu a podáváme.

Chilli con carne (Tex-Mex), 4 porce

Suroviny:  1 polévková lžíce olivového oleje, 450 g mletého hovězího masa, 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky chilli, 1 lžička sušeného oregána, špetka cukru, sůl, mletý černý pepř, lžičky sušeného česneku, větší špetka mleté skořice, 2 lžíce hladké mouky, 1 konzerva loupaných a krájených rajčat (400 g), 1 konzerva červených fazolí, zakysaná smetana, strouhaný sýr (typu Cheddar nebo Eidam), vařená rýže, avokádo

Postup: Ve velké pánvi rozehřejeme olej a zprudka opečeme maso, během opékání maso rozmělníme vidličkou. Vmícháme římský kmín, chilli, oregáno, pepř, česnekový prášek, cukr a osolíme. Zaprášíme moukou a skořicí a za častého míchání opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme rajčata i se šťávou a vaříme asi hodiny. Nakonec přidáme scezené fazole a vaříme ještě asi 5 minut.

Podáváme se zakysanou smetanou, posypané sýrem s rýží a avokádem nakrájeným na malé kousky.

JItka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz