Oblíbenost sladké chuti u dětí souvisí s tím, že už mateřské mléko je sladké, řekla nutriční terapeutka centra Jitka Tomešová.  Po tom, jaká je výživa českých dětí, pátral průzkum, kterého se zúčastnilo 16 000 lidí. 

Odborníci doporučují dětem sladkosti nezakazovat, i když sladké limonády by podle nich snad ani neměly existovat. Přednost by měly dostat čokolády s vysokým obsahem kakaa, nedoslazované müsli či sušené ovoce. Větším dětem doporučují také oříšky.

Solené pochoutky nejsou naštěstí tak oblíbené jako sladké. Chipsy, křupky či tyčinky konzumuje denně sedm procent dětí a několikrát za týden čtvrtina dětí. Nadměrný příjem soli je nebezpečný zejména pro malé děti, jejichž ledviny nejsou dostatečně vyvinuté.

Asi desetina českých dětí je obézních

Za celkem pozitivní označila Tomešová výsledky průzkumu týkající se spotřeby masa. Polovina dětí jí maso několikrát týdně a více než třetina ho má na talíři každý den, což už je podle odborníků trochu přehnané. Dobré je, že děti dávají přednost bílému drůbežímu masu a rybám.

Pětina ryby nejí, ostatní si na nich pochutnávají přibližně jednou týdně. Optimální by bylo jíst je dvakrát týdně. Masu se zcela vyhýbá 12 procent malých strávníků a to už podle odborníků v pořádku není, stejně jako to, že pět procent dětí ze všech mas preferuje uzeniny.

Součástí jídelníčku dvou třetin dětí jsou pravidelně mléčné výrobky a pouze čtyři procenta je vůbec nekonzumují. S věkem konzumace mléka a mléčných výrobků klesá.

Výhradně máslo a sádlo používá při přípravě jídla 12 procent rodičů. Živočišné a rostlinné tuku se kombinují v 42 procentech rodin a pouze rostlinné tuky používá 42 procent domácností. Odborníci doporučují, aby dvě třetiny příjmu tuků byly rostlinného původu a jedna třetina živočišného, včetně toho, který je obsažen v mase, uzeninách a mléčných výrobcích. Zhruba desetina českých dětí je obézních, jejich počet ve věku do šesti let se v poslední době mírně snížil, ale dospívající děti stále tloustnou.