Hlavní obsah

Američtí vědci identifikovali nový druh dvojčat

WAHINGTON

Američtí vědci tvrdí, že objevili zcela nový typ dvojčat. Dosud byla známa jednovaječná nebo dvojvaječná dvojčata, nový druh je údajně něco mezi tím. Americká dvojčata, která lékaři nazvali "poloidentická", byla prý počata, když dvě spermie pronikly do jednoho vajíčka.

Článek

Nejčastějším typem jsou přitom dvojvaječná dvojčata, vytvořená spojením dvou vajíček a dvou spermií. Geneticky jsou shodná jako všichni ostatní sourozenci. Jednovaječná (identická) dvojčata zase vzniknou tak, že se jedno oplodněné vajíčko rozdělí na dvě části. Tato dvojčata jsou si geneticky velmi podobná. 

Vědci z jednoho lékařského centra ve Phoenixu se začali genetickým výzkumem dvojčaty zabývat proto, že se vyskytl případ, kdy se jedno dítě z dvojčat narodilo s mužskými i ženskými genitáliemi. Dítě bylo vychováno jako dívka. Druhé z dvojčat je chlapec.

Stále víme o vzniku dvojčat málo

Lékaři v odborném časopise Journal of Human Genetics uvedli, že poloidentická dvojčata jsou si více geneticky podobná než dvojvaječná dvojčata, ale méně než jednovaječná dvojčata. "Existence takových dvojčat nebyla a možná už ani nebude potvrzena," napsali vědci.

"Našim nejdůležitějším zjištěním patrně je, že naše povědomí o tom, jak se dvojčata vyvíjejí, je pořád ještě zjednodušené. Velmi pravděpodobně existují vzácné vývojové variace," řekla vedoucí vědeckého týmu Vivienne Souterová.

Zkoumaným dvojčatům, počatým přirozeným způsobem, se podle pediatričky a spoluautorky studie Melissy Parisiové daří dobře. Děti jsou údajně zdravé a normálně rostou.

Reklama

Související témata:

Související články

Mléčná strava zvyšuje šanci na dvojčata

Milovnice mléka či jiných mléčných produktů mají pětkrát větší naději, že se jim narodí dvojčata, než ženy, které žádné živočišné produkty nekonzumují....

Žena se dvěma dělohami porodila trojčata

V Anglii se poprvé narodila trojčata matce, které má dvě dělohy. Hannah Kerseyové je dvacet tři let a pochází z Northamu v Devonu. Má identická dvojčata Ruby...

Výběr článků

Načítám