Hlavní obsah

Hry pomáhají dětem s pozorností a vůlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se v dnešní době zeptáte dětí, jakou hru mají nejraději, s největší pravděpodobností na vás začnou chrlit jména nejrůznějších her počítačových. Člověče, nezlob se, nebo šachové hry možná také budou znát, ale jejich protivníkem bude opět elektronický spoluhráč. Podle českých pedagogů je přitom kolektivní zábava velmi důležitá pro zdravý duševním vývoj dítěte.

Článek

Podle Mgr. Jindry Pavlíkové, ředitelky Speciální školy, se v praxi nejvíce osvědčili hry, při nichž si dítě rozvíjí samostatné myšlení nebo posiluje vůli a trpělivost.  Nejvíce pedagogům i rodičům dětí pomáhá hra s písmeny a slovy Scrabble a japonská prostorová hra Origami.

Prostorová hra Origami

Jedná se o skládanky z papíru jako je například vlaštovka, čepice a různá zvířátka. Ono ale nejde jen o skládání, origami má i své tradice a bývá považováno za umění. Slovo origami pochází z japonského "ori" (skládat, zahnout) a z "kami" (papír). Odtud skládání papíru. Tento termín se ujal teprve před 120 lety. 

Pro skládání je třeba získat cit a zručnost. Proto by měl každý začít nejprve jednoduchými modely, kde nepřesnost nehraje velkou roli a na výsledku to nic nezmění.

Japonci zdůrazňují: "Hlavně se musíme nechat vést srdcem a nenechat se odradit počátečními neúspěchy." V dnešní uspěchané době je velmi důležité najít si chvíli na odpočinek, odbourávání stresu a relaxaci. Origami sice není všelék, ale může nám k tomu dopomoci. Dnes se s jednoduchými skládankami seznamují již děti v mateřských školách a origami bývá zahrnuto i do učebních osnov výtvarné a pracovní výchovy na základních školách. Papírové skládačky patří k základním výchovným hrám již od 19. století

Hra Scrabble rozšířuje slovní zásobu a jazykové myšlení

Scrabble miluje i královna Alžběta II., herec a režisér Mel Gibson, herec Keanu Reeves, nebo zpěvák Sting. Scrabble je nenáročná pohodová hra, která je zároveň hodnotná, takže přináší nejen zábavu, ale také tříbí mysl a obohacuje slovní zásobu.

Co je Scrabble?

Scrabble je hra, která spočívá v sestavování smysluplných slov ze sedmi písmenek, která si náhodně vyberete ze stovky kamenů z látkového pytlíku. Každé písmeno má přidělenou bodovou hodnotu. Slova pak skládáte na hrací desce tak, že nové slovo musí vždy využívat alespoň jedno písmeno ze slov již vytvořených. Některá pole na hrací desce jsou barevně zvýrazněna a při položení písmena nového slova na takové pole násobí buď hodnotu písmene nebo celého slova...

Reklama

Související témata:

Související články

Když dítě ničí rodinu i učitele

Pokud naši ratolest postihne porucha pozornosti s hyperaktivitou, pocítí to na vlastní kůži rodiče i učitelé. Dítě je nesoustředěné, nedává pozor, vykřikuje,...

Jak pomoci hyperaktivnímu dítěti

Zdeptaní rodiče, naštvaný učitel a nešťastné dítě. To je typický obrázek situace kolem děcka, které trápí porucha pozornosti a hyperaktivita. Rodiče hledají...

Výběr článků

Načítám