Hlavní obsah

Test proti zubním kazům

Právo, Petr Veselý

Jednoduchý test může snížit riziko zubního kazu u dětí. Začínají ho dělat na vybraných stomatologických klinikách. Stojí 300 až 500 Kč. Měří v ústech hladinu baktérií, které zvyšují nebezpečí zubního kazu. Stomatologové ho však nedělají dětem, ale jejich maminkám. A to ještě před tím, než se dítě narodí nebo krátce po jejich narození.

Článek

Pokud ukáže, že má žena v ústech zvýšenou hladinu Streptococcus mutans, což je ta bakterie, která představuje hlavní riziko pro vznik kazu, doporučí jí stomatologové, aby 14 dní až 3 neděle užívala některou ústní vodu s antibakteriálními účinky. Ta hladinu streptokoků obvykle výrazněji sníží.

"Také by si měla nechat spravit zuby, protože neošetřené kazy jsou ideálním místem, kde se tyto baktérie nacházejí ve velkém množství," zdůrazňuje profesor Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze. "To, že si bude zuby důkladně čistit, můžeme považovat za samozřejmost."

Riziko prvních zubů

Proč je tak důležité, aby si maminka pohlídala streptokoky ještě před narozením dítěte? "Kojenci se začnou prořezávat první zuby v šesti měsících," vysvětluje profesor Broukal. "A to je pro streptokoky šance, jak se v ústech zachytit a množit. Pokud se v mikrobiálním prostředí, které ještě není dostatečně stabilní, přemnoží, je dítě vystaveno daleko většímu riziku zubních kazů. Ty mu mohou napáchat v ústech paseku i proto, že se mu zubní sklovina správně vytvrdí teprve ve dvou letech."

Nebezpečí olíznuté lžičky a dudlíku

Není to tak dávno, co bulvární časopisy psaly, že polibky šíří zubní kaz. Zapomněly však dodat, že nejrizikovější nejsou polibky mezi milenci, ale mezi matkou a jejím malým dítětem. Líbání navíc není hlavní způsob infekce. Je to tím , že matka:

* olízne dítěti dudlík, včetně dudlíku na kojenecké láhvi

* nebo že udělá to samé se lžičkou, kterou ho krmí

* případně ho nechá, aby jí zvědavě strčilo do pusy své něžné prstíky, které si potom dítě strká do vlastní pusinky

Měla by si na to dávat pozor. A také by měla hlídat, aby stejné chyby nedělala babička, případně starší sourozenec dítěte. Nikdo při tom po ní nechce, aby přenosu úplně zabránila. To není dost dobře reálné. Jde jen o to, aby co nejvíc předcházela příliš brzkému infikování a oddálila ho do vyššího věku dítěte, tedy aspoň do věku 2-3 let.

Starší děti totiž mají mikrobiální prostředí v ústech stabilnější, protože všechny důležité bakterie obsadily svá území a vytvořily přirozenou rovnováhu.

Kde vám test udělají

Test dělají na stomatologických klinikách fakultních nemocnic v Plzni a v Hradci Králové, ale také ve Výzkumném ústavu stomatologickém. Během příštích tří měsíců je možné ptát se i na dalších stomatologických klinikách v ČR a u pediatrů. Je třeba zdůraznit, že v případě zvýšených hladin streptokoků ho bývá nutné udělat minimálně dvakrát (podruhé po kúře s ústní vodou).

Alarmující stav
V ČR má zuby bez kazů pouze 40 procent pětiletých dětí. A 10 procent z nich je má v tak špatném stavu, že se jim třeba u předních zubů zachovaly jen kořeny. "Obvykle si je zničily přílišným pitím sladkých, často granulovaných, čajů," říká profesor Broukal. "Ale také pitím mléka před spaním, které jim maminky osladily medem. Nebo častým namáčením dudlíku právě do medu, který je měl zklidnit, případně uspat."

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou...

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce....

Péče o první zoubky

Mnozí z rodičů a prarodičů často podceňují význam dočasného chrupu. Nabízejí dětem přemíru sladkostí i sladkého pití. Stejně jako ty trvalé, i zuby mléčné...

Výběr článků

Načítám