Hlavní obsah

Vědci umí vyjmout kmenovou buňku z embrya bez jeho poškození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Z kmenových buněk se může vytvořit jakákoli jiná buňka libovolného lidského orgánu, což by mohlo být v budoucnosti využito k léčení mnoha zhoubných nemocí. Vědci z genetického střediska v americkém státě Massachusetts údajně vypěstovali pět sérií lidských kmenových buněk metodou, která nepoškozuje embryo. Na základě toho vybídli amerického prezidenta George Bushe, který v minulosti vetoval zákon na podporu výzkumu kmenových buněk v USA, aby umožnil zavedení jejich nové metody do praxe.

Článek

Massachusettská firma Advanced Cell Technology (ACT) zabývající se biotechnologiemi vyšla při svém výzkumu z postupu, kterým se občas testují při umělém oplodnění embrya v raném stádiu vývoje na vážné dědičné choroby. Ze zmrazeného lidského zárodku o zhruba osmi kmenových buňkách se jedna odebere, aniž by to ve většině případů ohrozilo jeho vývoj a možnost implantace do dělohy matky. Tato jediná buňka je dostatečným základem pro další množení kmenových buněk.

Ředitel ACT Robert Lanza tvrdí, že jejich metoda umožňuje produkovat kmenové buňky ve velkém, aniž by muselo být zničeno lidské embryo, jak tomu bylo u doposud známých postupů. Vědci se podle agentury Reuters shodují na tom, že by mohla přinést výrazný posun v lékařství.

Kmenové buňky namnožené pracovníky ACT podle Lanzy pocházely z pěti zmrazených embryí. Byly zcela normální a vytvořily se z nich všechny typy tělních buněk, včetně krevních a srdečních.

Podle vědců výzkum musí pokračovat

Ve Spojených státech je mnoho lidí, včetně prezidenta Bushe, kteří z náboženských či etických důvodů výzkum kmenových buněk odmítají. Jeho financování z amerického federálního rozpočtu je proto velmi omezené.

Další výzkumní pracovníci se snaží jít jinou cestou. Loni ohlásili tři vědecké týmy pokrok v přetváření běžných kožních buněk na takzvané pluripotentní, tedy takové, které mají možnost proměnit se v jakoukoli tkáň lidského těla stejně jako kmenové. K tomuto účelu se někdy využívají i lidská vajíčka. Tyto odborné týmy se nicméně shodují na tom, že výzkum kmenových buněk z lidských zárodků musí pokračovat.

Lanza doufá, že Bílý dům bude jednat rychle a odsouhlasí používání kmenových buněk vytvořených jejich metodou pro vědecké účely. "Pokud americký prezident naši technologii schválí, výzkumní pracovníci ve Spojených státech mohou mít do několika měsíců dvakrát nebo třikrát větší množství kmenových buněk než měli doposud. Příliš mnoho lidí zbytečně umírá, zatímco je výzkum kmenových buněk zdržován," uvedl Lanza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám