Hlavní obsah

Vánoční výzdobou proti úzkosti a stresu

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok byl bez nadsázky velkou životní zkouškou pro všechny. Prověřeny byly nejen vztahy, ale také rodinné rozpočty, psychika a krizové plány. I proto je letos důležitější než kdy jindy obrátit svoji pozornost na Vánoce jako symbol rodinných hodnot, lásky a štědré nálady.

Foto: Profimedia.cz

Začněte letos zdobit svůj domov dříve.

Článek

Pokud navštěvujete sociální sítě, mohli jste si všimnout, že většina celebrit a známých osobností již začíná s vánoční výzdobou. Někteří lidé dokonce začínají zdobit vánoční stromečky, a to navzdory faktu, že tradičně zdobí až na Štědrý den. Důvod?

„Lidé touží po štěstí a radosti. Tento rok se nesl ve znamení smutku a ztrát. Ztráty svobody, času s rodinou, ztráty příjmu a v nejhorších případech i ztrát blízkých. Lidé proto hledají útěchu, či dokonce uzdravení,“ říká psycholožka Melissa Robinson-Brownová pro Huffington Post.

Navíc mnoho společenských akcí a tradic je kvůli koronavirové pandemii zrušených, takže i malý závan normálnosti v podobě domácí vánoční atmosféry dokáže divy.

Blíží se advent. Vyrobte si doma adventní věnec

Vánoce

Vánoční výzdoba vyvolává hezké vzpomínky

Brzké postavení stromku, blikající světýlka i vůně cukroví. To vše může vyvolat pozitivní vzpomínky z dětství, díky kterým se přenesete zpátky do období, kdy jste se cítili šťastní. Tyto drobné připomínky jsou obzvláště ceněné ve chvíli, kdy se o svátcích nemůžete fyzicky vidět se svojí rodinou.

„Jako psycholožka často mluvím o souvislosti mezi našimi myšlenkami, emocemi a chováním. Vzhledem ke stresu vyvolanému pandemií je přemýšlení nad hezkými momenty z Vánoc skvělým způsobem, jak zmírnit úzkosti,“ říká Angeles Erlanger Turnerová, odborná asistentka psychologie na Pepperdine University.

Pomoci může i oblíbená vůně, neboť spoustu vzpomínek máme spojených právě s některou z vonných esencí.

Je to skvělé rozptýlení

I když je ze zdravotního hlediska důležité prožívat vlastní pocity, neznamená to, že byste se měli trápit neustálým stresem a úzkostmi. Nalezení zdravých způsobů, jak odvrátit mysl od všeho, co se ve světě děje, vám proto může poskytnout úlevu.

„Dnešní rok byl plný nepříjemných událostí, i proto je důležité se umět odreagovat příjemnými aktivitami,“ říká psycholožka Rebecca Leslieová.

Navoďte si už nyní tu pravou atmosféru Vánoc s českými vánočními hity

Vánoce

Život pod kontrolou

O letošním roce by mohl jen málokdo říci, že ho měl pod kontrolou. Pokud máte i vy pocit, že nemáte nad svým životem moc a vše si jde svojí vlastní cestou, upněte se na malé věci, které můžete ovlivnit. Odborníci na duševní zdraví doporučují úklid domova nebo například výrobu vlastních vánočních dekorací.

„Pokud chcete udělat ze svého obýváku zimní pohádku, udělejte to. Dá vám to pocit kontroly, což je přesně to, co potřebujete,“ radí Rebecca Leslieová.

Neotálejte s vánočními dekoracemi aneb Proč si neozdobit stromeček už v listopadu?

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám