Hlavní obsah

Tajemství hořčice - pochoutky, bez které se neobejdeme

Právo, Vendula Presserová

Hořčice má divnou barvu, divnou konzistenci a ani vůně není kdovíjaká. Přesto se bez ní neobejdeme. Co by bez této pochoutky znamenal párek?! Potkáváme ji u stánků s klobásami při pozdních nočních návratech. Dodává šmrnc nejrychlejší večeři na světě. Kouzlo by ztratily i romantické chvilky u táboráku, kdy buřtíky rozvírají své špičky a z konců prutů k nám vysílají signály neopakovatelné vůně.

Foto: František Petrák, Právo

Zatímco v potravinářství se operuje pojmy hořčice žlutosemenná, tmavosemenná a hnědosemenná, botanici rozeznávají bílou, sareptskou, černou a habešskou.

Článek

Potká-li se směs rozemletých semen s vodou, octem, solí, cukrem a dalšími přísadami, vzniká pochutina, která lidem už mnohokrát během posledních tisíciletí zpestřila jídelníček. K základu se přimíchávají různá koření a další ingredience, díky nimž vzniká široká škála hořčic. Záleží nejen na přísadách, ale samozřejmě také na způsobu výroby. Podstatné je například mletí semen. Melou se na jemný prášek nebo pouze nahrubo.

Nejen francouzská

Naši plnotučnou oceňují znalci z celého světa a patří k těm neopakovatelným věcem, které si často Češi žijící v cizině vozí z každé návštěvy domova s sebou. Vedle plnotučné obstojí se ctí v mezinárodní konkurenci i česká varianta kremžské.

Pravá kremžská je doma v Rakousku, v okolí města Kremže, podle kterého má jméno. Řadí se ke sladkým druhům, hrubou strukturu tvoří nerozemleté slupky hořčičných zrníček.

Foto: František Petrák, Právo

Co by bez této pochoutky znamenal párek?!

Velkou popularitu si získala pochoutka z okolí francouzského Dijonu, která se dnes uplatňuje v řadě receptů světové kuchyně. Charakterizuje ji výrazná ostrá chuť s tóny vinného octa. Proti naší chutná více slaně, má jasně žlutavou barvu. Sláva značky se z Burgundska šíří od 13. století. Už tehdy výrobci mustum ardens - palčivého moštu - dodávali svůj produkt na stůl burgundské šlechty.

Naopak mnohem sladší chutí se vyznačují německé hořčice, zejména bavorská, která nemůže chybět u pečeného kolena nebo bavorských klobásek. Za vyhlášené se považují také různé druhy belgických směsí. Až se někdy vydáte do centra Evropské unie, nezapomeňte přivézt suvenýr do kuchyně. Prodává se tu v nejrůznějších sklenicích a dózách, jedna vypadá půvabněji než druhá.

Nechybí ani při přípravě švédských ryb a v severské kuchyni vůbec. Tamní podoba patří ke sladším a často se dochucuje koprem.

Krůtí prsa s medovohořčičnou omáčkou (USA)
Doba přípravy: 45 minutPočet porcí: 4
Suroviny: krůtí prsa (asi 800 g - 1 kg), 2 lžíce oleje, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 a půl šálku zeleninového nebo drůbežího vývaru, 3 lžíce medu, hrst nakrájených sušených meruněk, 3 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce nasekaných mandlí, para ořechů nebo vlašských ořechů, sůl, pepř, zelenina jako příloha (fazolky, brokolice, špenát, hrášek)
Příprava: Maso nakrájíme na porce po vláknech, osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a prsa rychle zprudka opečeme po obou stranách. Porce přendáme do trouby a grilujeme přibližně 7 minut.Poté maso necháme ještě 10 minut v teple. Opražíme mandle nebo ořechy a připravíme si omáčku: vývar, med, citrón a hořčici rozšleháme metličkou a přivedeme k varu, necháme vařit 20 minut. Omáčka by se měla zredukovat přibližně na polovinu. Poté přisypeme nasekané meruňky a povaříme dalších 5 minut.Porce masa přendáme na zahřáté talíře, přelijeme omáčkou a posypeme mandlemi nebo ořechy. Podáváme se zeleninou vařenou v páře.
Náš tip: Podle stejného receptu můžeme připravit i kuřecí prsa
Pečená makrela s hořčicí a pórkem (Švédsko)
Doba přípravy: 45 minutPočet porcí: 4
Suroviny: 2-4 makrely, podle velikosti, 10 lžic oleje, 1 velký pórek, 2 cibule, 4 lžíce hořčice, 1 lžička octa, sůl, kopr
Příprava: Makrely očistíme, vypereme a osušíme, prosolíme. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli nasekáme nadrobno.Zapékací misky vyložíme pečicím papírem a urovnáme na něj ryby. Zalijeme je svrchu i zevnitř směsí oleje, hořčice a octa, naplníme a posypeme cibulí s pórkem, poklademe snítkami kopru (část kopru odložíme stranou), zabalíme a přiklopíme pokličkou. Makrely s pórkem pečeme přibližně půl hodiny v troubě při vyšší teplotě. Když jsou hotové, odstraníme z nich kopr. Kdo má rád vypečenou kůžičku, může rozbalené ryby dát ještě na 5 minut pod gril.Ryby nakonec posypeme čerstvým nasekaným koprem a podáváme s bramborami nebo chlebem.
Salát z mrkve s hořčičným přelivem a kuřecími prsíčky (náš recept je inspirovaný francouzskou kuchyní)
Doba přípravy: 25 minutPočet porcí: 4
Suroviny: 800 g mrkve, 200 g kuřecích prsou, 4 lžíce hrubozrnné hořčice, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce medu, šťáva z jednoho citrónu, sůl
Příprava: Kuřecí prsa uvaříme ve slané vodě (z vývaru bude polévka) a necháme vychladnout, poté nakrájíme na kousky velikosti malých soust.Očištěnou mrkev podélně rozkrojíme na poloviny a povaříme chvilku ve vývaru z kuřete tak, aby zůstala křupavá. Kdo má rád celer, přidá ho k mrkvi. Zeleninu vyndáme a hned propláchneme studenou vodou. Část zeleniny můžeme ponechat ve vývaru a budeme mít zároveň polévku.Mrkev nakrájíme na proužky. Ze zbylých přísad vyšleháme metličkou zálivku a vše smícháme dohromady.
Vyzkoušejte: Krájení zeleniny na proužky se říká julienne. Často se objevuje ve francouzské kuchyni. Zkuste pro změnu zapomenout na kostičky a nakrájejte zeleninu do polévky nebo do salátu tímto způsobem.

A co zdraví?

Ač se to na první ochutnání nezdá, na zdraví působí hořčice pozitivně. Už Plinius v 1. století před naším letopočtem vytvořil seznam téměř 40 léků na bázi hořčice. Sloužily mimo jiné proti štířímu uštknutí.

Nevyjmenujeme tu však řadu vitamínů, kterými se může pochlubit, ani nemocí, které je schopná zlikvidovat. To podstatné se skrývá v silicích. Podporují totiž trávení a některé složky údajně neutralizují karcinogenní látky, což je dobré vědět zejména tehdy, když vám nad ohněm černá špekáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Mořské ryby pro hubnutí i chvíle hodování

Správně uvařené jídlo, v němž dominuje mořská ryba, velmi často obsahuje méně tuku než nevhodně připravená drůbež. Navíc mají obyvatelé oceánů jen...

Pochoutky z pálivých papriček

Feferonky, jalapeňos nebo chilli. Vhánějí nám do očí slzy, přesto je milujeme. Bez nich si neumíme představit guláš ani mexické recepty a chutnají nám dokonce...

Výběr článků

Načítám