Hlavní obsah

Saoirse Ronanová: Kvůli filmu Útěk ze Sibiře jsem se dost nadřela

Právo, Jana Rovenská

Sympatická a půvabná Irka se od chvíle, co ve třinácti dostala nominaci na Oscara, nezastavila. Talentovaná Saoirse Ronanová začíná být pro Hollywood nepostradatelná.

Foto: Profimedia.cz

Podle režisérů je tak pěkná, že ani nepotřebuje líčení.

Článek

A tak zatímco si například fanynky populárního herce Ryana Goslinga mohou nechat jen zdát o tom, že by ho někdy viděly na vlastní oči, Saoirse se s ním právě chystá natáčet jeho první režijní film.

„Je až neuvěřitelné, s kým už jsem měla za posledních sedm let tu čest. Ještě teď jsem plná dojmů z dokončení nového snímku The Grand Budapest Hotel, kde hraju s takovými esy, jako jsou Edward Norton, Jude Law či Ralph Fiennes, a teď mě bude režírovat Ryan. Je to fakt neuvěřitelné. Někdy mám pocit, že se mi to jen zdá,“ usmívá se spokojeně devatenáctiletá Saoirse, která se nově objevila v černé krimi komedii Violet & Daisy.

Film je divokou jízdou dvou nevyzpytatelných mladých vražedkyň - Violet, v podání Alexis Bledelové známé ze seriálu Gilmorova děvčata, a Daisy, kterou ztvárnila Saoirse.

Foto: Foto Profimedia.cz

S Alexis Bledelovou ve vražednickém duu z akční krimi Violet & Daisy.

A co ji na krimi a na roli vražedkyně tak zaujalo? „Především se mi líbí filmy, jejichž hrdinkami jsou rozhodné mladé ženy. Podle mě nejsou o nic horší než ty, ve kterých jsou hrdiny muži. Moje Hanna ze stejnojmenného filmu například dává dospívajícím dívkám nezlomnou, přitom inteligentní akční hrdinku ve stylu Jasona Bournea, Violet & Daisy zase přináší neotřelou holčičí variaci na žánrové filmy. Na Daisy mě lákala proměna, kterou v průběhu přátelství s daleko drsnější kamarádkou prochází.

Postupně si totiž uvědomuje, do čeho se zapletla, i to, že takhle nechce dál žít. A právě příběh jejího lidského dospívání byl pro mě na roli tím nejzajímavějším,“ prozrazuje o své první černé komedii. Při filmu měla čest s další hollywoodskou jedničkou, dnes už bohužel mrtvým Jamesem Gandolfinim.

Foto: Foto Profimedia.cz

V dramatu Útěk ze Sibiře (2010) se skamarádila i s výborným hercem Edem Harrisem.

„Pro mě je veliké privilegium hrát vedle takových herců. A zatím také jediná škola,“ přiznává Saoirse, která se k vlastnímu studiu herectví dosud nedostala. „Chtěla bych studovat film na Newyorské univerzitě, předtím si ale musím dodělat SAT, zkoušky nutné pro přijetí na vysokou,“ říká o přání do budoucna. Jde opravdu z filmu do filmu, ale jak říká, dá se to vydržet.

„Některé filmování, jako například to poslední o hotelu v Budapešti, byla pohoda. Navíc se to točilo v Německu a já jsem se vždy po svém natáčecím dnu mohla zdokonalovat v němčině. Ale při drsných pochodech v Útěku ze Sibiře nebo jako Hanna, kterou otec vychovává jako stroj na zabíjení, jsem se zase dost nadřela.

Kvůli tomu, abych měla sílu a vytrvalost zkušeného vojáka, jsem strávila bezpočet hodin v posilovně i v terénu. Od té doby se snažím fyzičku i střelbu udržovat. Ve Violet & Daisy se mi to hodilo,“ směje se.

Foto: Foto Profimedia.cz

V roli mladičké budoucí spisovatelky Briony Tallisové, jejíž příliš bujná fantazie odstartuje tragický příběh v Pokání (2007).

Saoirse nedávno s politováním odmítla nabídku na pokračování Hobita od Petera Jacksona, se kterým už točila thrillerovou fantasy Pevné pouto (2009). „Měla jsem hrát lesní elfku Itaril, což bych moc ráda. Protože se mi ale rýsovaly další zajímavé projekty, nemohla jsem roli přijmout.”

„Jistě bych byla přišla o možnost natáčet s Ryanem Goslingem i o další lákavou nabídku, kterou je role skotské královny v připravovaném snímku o Marii Stuartovně,“ vysvětluje.

Saoirse ráda poslouchá hudbu. Její nejoblíbenější kapelou je americké popové duo z Baltimoru Beach House a lidové dívčí duo ze Švédska First Aid Kid. A i když by si jednou chtěla zahrát v muzikálu, zatím se ještě stydí zpívat před publikem. „Folk mám ale moc ráda, líbí se mi. Jen pořád nevím, jestli jsem v tom sama dobrá,“ svěřuje se Irka, která se narodila v New Yorku, ale vyrostla v irském hrabství Carlow, kde žije s rodiči i dnes.

A co vztahy už dospělé Saoirse? Od letošní premiéry romantické sci-fi Hostitel, ve které se musela ve dvojroli líbat se dvěma herci, ji média spojují s o devět let starším kolegou Maxem Ironsem, synem slavného Angličana Jeremy Ironse. Zda jde o skutečnou love story, zatím ani jeden z dvojice neprozradil. Max ale s úsměvem vzpomíná na Hostitele.

„Bylo to složité. Při natáčení na tehdy sedmnáctiletou Saoirse neustále dohlíželi rodiče. Zvlášť pak při jedné scéně, kdy jsme spolu byli v ložnici, jsem přímo cítil pohled otce, kterého vůbec netěšilo, jak mu na posteli líbám nedospělou dceru. Musím ale dodat, že Saoirse mohou absolutně věřit, svou jedinou dceru vychovali vzorně,“ prozrazuje.

Foto: Foto Profimedia.cz

S kolegou a přítelem Maxem Ironsem v romantické sci-fiHostitel (2013).

„Chápala jsem je,“ opáčí Saoirse. „Poslední filmy jsem už byla bez doprovodu. Naši mi ale plně důvěřují. Věří, že nepůjdu na party den před natáčením, že se pokaždé dobře nasnídám a že se nebudu přes den odbývat. Natáčím vlastně od devíti let a za tu dobu se mi tyto návyky vštípily do paměti,“ dušuje se.

Ve volném čase hraje Saoirse basketbal, surfuje a plave. Ve filmech často hodně běhá. „Běhala jsem už jako malá, nejraději jsem měla stovku. Tu jsem uběhla za 18 vteřin,“ pyšní se. Právě si taky udělala řidičák, což jí umožní cestovat i ve volnu v průběhu natáčení.

„Na to, abych si ale dojela domů, auto nestačí. S rodiči jsem však pořád v kontaktu, s tátou na Skypu, maminka dává přednost telefonu. Denně mi taky posílá fotky s mou kamarádkou kolií Sassy, aby se mi v přestávkách mezi natáčeními, kdy nemohu být doma, moc nestýskalo,“ končí Saoirse Ronanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám