Hlavní obsah

Recepty na nejoblíbenější české tradiční zákusky

Novinky, das

Každý si při vzpomínce na své dětství vybaví jiné chutě. Někdo chuť babiččiny svíčkové, jiný pečenou kachnu a další čerstvě napečené koláče či oblíbené zákusky z cukrárny. Naše babičky totiž ještě vařily i pekly z kvalitních surovin. Bohužel z přemíry negativních informací o živočišných tucích bylo mnoho dobrého nahrazováno rostlinnými tuky a nejrůznějšími emulgátory a éčky. Z původních chutí se tak nedochovalo téměř nic.

Foto: Profimedia.cz

K výrobě kremrolí postačí základní suroviny.

Článek

Postupem času i vědci došli ke zjištění, že živočišné tuky nejsou takové zlo, a naopak ve srovnání s umělými náhražkami jsou v podstatě zdravější. Lidé se tak začali vracet k tradičním surovinám, jako jsou máslo, smetana, mléko či sádlo.

Samozřejmě kvalitní mohou být i rostlinné tuky. Ovšem ty nejsou nejlevnější. Mnozí výrobci cukrovinek ale sázejí právě na ty méně kvalitní, jež jsou jednoduše levnější.

Jak říká cukrářka Iveta Fabešová z If Café, lidé si za to mohou bohužel sami. Příliš dlouho upřednostňovali nízkou cenu před kvalitou. Místo toho, aby si koupili jeden dražší výrobek a pochutnali si na něm, volili raději za stejné peníze větší množství.

A poukazuje na další speciální český paradox. Lidé v Česku jsou ochotnější zaplatit více peněz za kávu, zatímco na zákusku šetří. Přičemž v západních zemích je naprosto běžné, že káva stojí kolem jednoho eura a zákusek je dražší. Což je pochopitelné. Výrobní hodnota zákusku z kvalitních surovin je mnohem vyšší, než je tomu u kávy.

Chcete-li si zavzpomínat a nemáte ve svém okolí dobrou cukrárnu či kavárnu, vyzkoušejte tyto tradiční recepty.

Rakvičky
Suroviny: 1 vejce, 4 žloutky, 230 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového lusku, olej na vymazání formiček
Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny. Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou.
Laskonky
Suroviny: 210 g bílků, 440 g krystalového cukru, 115 g moučkového cukru, 260 g strouhaného kokosuKrém: 500 ml plnotučného mléka, 75 g škrobu, 100 g krupicového cukru, 5 žloutků, 500 g máslaNa griliáš: 400 g krupicového cukru, 20 g másla, 180 g lískových oříšků
Postup: 1. Z poloviny cukru si připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít teplotu 120 ºC. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začněte šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.Mléko dejte vařit. Žloutky, škrob, cukr smíchejte a na směs nalijte horké mléko. Promíchejte, vraťte zpátky na plamen a vařte do zhoustnutí. Nechte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.Griliáš: Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.Směs vylijte na pečicí papír a po vychladnutí rozmixujte.
Kremrole
Suroviny: 250 g hladké mouky, 120 g másla pokojové teploty, 120 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 vejce na potření
Postup: Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.
Větrníky
Suroviny:Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100 g másla, 250 g mléka, 140 g hladké mouky, 4 vejceKrém: 120 g krupicového cukru, 100 ml horké smetany na šlehání, 375 ml ušlehané šlehačkyCukrová poleva: 200 g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla
Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečicí papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na papír obkreslit hrnek – tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechte úplně vychladnout.Mezitím si připravte krém. Cukr krupici roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku.Větrníky rozřízněte napůl a spodní část naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké pěny. Obě části větrníků spojte.
Roláda s máslovým krémem
Suroviny: Těsto: 120 g krupicového cukru, několik kapek citrónové šťávy, 100 g hladké mouky, 5 vajecKrém: 1 vanilkový cukr, 50 g škrobu, rum na ochucení, 30 g moučkového cukru, 2 žloutky, 100 g másla, 250 ml mléka, moučkový cukr na posypání
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky oddělte do bílků. Žloutky utřete s polovinou cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do žloutků postupně přidávejte ušlehané bílky a prosátou mouku. Plech vyložte pečicím papírem a vylijte na něj těsto. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut. Po upečení roládu i s pečicím papírem překlopte na vlhkou utěrku a spolu s utěrkou z delší strany smotejte. Nechte úplně vychladnout. Mezitím si připravte krém.Mléko ve vodní lázni svařte. Do vařícího mléka, za stálého míchání, přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a nakonec škrob. Míchejte, dokud krém nezhoustne, a nechte krátce provařit. Sundejte z plamene a nechte úplně vychladnout. Do vychladlého krému postupně zašlehávejte kousky másla. Nakonec ochuťte rumem. Roládu rozmotejte, naplňte krémem a opět smotejte. Roládu posypte moučkovým cukrem.

Považujete za svůj nejoblíbenější český zákusek nějaký jiný? Pak mu dejte hlas v anketě  Agrární komory ČR na www.milkparade.eu.

Reklama

Související články

Nejoblíbenější přírodní náhražky cukru

Rafinovaný cukr v nadměrném množství lidskému tělu příliš neprospívá. Je jednak vysoce návykový a zároveň zvyšuje rizika vzniku cukrovky 2. typu. Proto stále...

Potraviny, které zlepšují pracovní výkon

Nejčastěji zaměstnaní lidé sahají po sladkém krátce po obědě, kdy na ně dopadá největší únava a oni v touze po dobití energie nevidí jiné východisko. Sacharidy...

Výběr článků

Načítám