Hlavní obsah

Recept proti rakovině je nekouřit, nepřejídat se a mít dostatek pohybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 60 procent rizika vzniku rakoviny může podle předsedy Ligy proti rakovině Zdeňka Dienstbiera člověk omezit, když dodrží tři základní pravidla: nekouřit, nepřejídat se a hýbat se. U mužů je nejčastější výskyt rakoviny plic, za kterou z 90 procent může kouření. Stále častěji nádor na plicích postihuje i ženy, které v kouření muže dohánějí. Podle Dienstbiera je na čase, aby čeští politici přijali zákon omezující kouření v restauracích.

Článek

Protikuřácký zákon, kterým by se Česko mohlo přidat k zemím, kde si lidé v restauracích vůbec nezapálí, projedná za několik dnů sněmovna. "Naše diskuse v parlamentu při projednávání zákona o zákazu kouření jsou ostudné, jsme na úrovni neandrtálců," řekl Dienstbier. Čeští politici by si podle něj měli vzít příklad ze zemí, kde již zákon platí. Omezení kouření podle něj není neekonomické, naopak.

Ztráty ze sníženého prodeje cigaret prý nemůžou převýšit částky, které zdravotnictví ušetří za léčbu kuřáckých nemocí. Náklady na léčbu kouřením zapříčiněných nemocí dosahují zhruba devíti miliard korun ročně.

V ČR kouří asi čtvrtina lidí

Ročně je v Česku hlášeno zhruba 6000 případů plicních nádorů, například v roce 2005 to bylo u mužů 4632 a u žen 1617 případů. Zatímco u mužů se výskyt rakoviny plic i úmrtnost na ni snižují, u žen mají naopak zvyšující se tendenci. Odborníci to vysvětlují tím, že ženy kouří mnohem více než dřív.

V Česku kouří asi čtvrtina lidí, mužů asi 30 procent, žen přibližně 22 procent. Mezi dětmi a mladými jsou naopak aktivnějšími kuřáky dívky. V roce 2006 kouřilo podle průzkumů zhruba 20 procenta patnáctiletých chlapců a 23,5 procenta stejně starých dívek.

Lidé by neměli podceňovat kontroly u lékaře

Podle lékařů si rakovinu kuřák nebo kuřačka zpravidla přivodí po 20 letech denního vykouření krabičky cigaret. "Člověk si jakoby asfaltuje průdušky, a to chvíli trvá, to je jako ti hoši s kyblíčkem, když asfaltují silnici, podobné je to s každou cigaretou," řekl Dienstbier.

U mužů je nejčastější výskyt rakoviny plic, konečníku, tlustého střeva a prostaty. U žen převažují rakoviny prsou, gynekologické nádory a novotvary konečníku a tlustého střeva.

Dienstbier upozornil také na to, že by lidé neměli podceňovat kontroly u lékaře. Každá žena mezi 45 a 69 lety má každé dva roky právo na mamografické vyšetření. Každý člověk starší 50 let si může nechat každé dva roky zkontrolovat přítomnost krve ve stolici. Každý muž nad 50 let by si podle Dienstbiera měl uvědomit, že jako má každá žena svého gynekologa, tak muž by měl mít svého urologa a chodit na prohlídky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak típnout opravdu poslední cigaretu

Tisíce kuřáků přestávají po Novém roce s velkým odhodláním kouřit, ale po týdnu to naprostá většina z nich vzdá. Jejich pokusy bývají totiž naivní a předem...

Výběr článků

Načítám