Hlavní obsah

Nordic walking, pohyb pro každý věk

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem nordic walking zatím moc lidí nezná. "Podívejte na ty blázny, chodí s lyžařskými holemi! Asi už nevědí, jak by na sebe upozornili," zaslechla jsem na Blatinách na Vysočině. "Nebo nevědí, co s penězi," dodal ještě pán od vedlejšího stolu a nepokrytě civěl na turisty, kteří opřeli o zeď kavárny hůlky a stoupli si do fronty na občerstvení.

Článek

Když turisté odcházeli, kroutil ten udivený pán pohoršeně hlavou. Byli to příznivci nordic walkingu - severské chůze. Nepoužívají se při ní hole lyžařské, ale speciální. Úchyt na jejich konci zpevní palec a zápěstí, takže pomáhají udržovat tělo během chůze ve správné vzpřímené poloze. Gumové kryty na hrotech hůlek zase usnadňují chůzi na asfaltovém, betonovém nebo jiném tvrdém povrchu. Lokty se pohybují podél těla, boky a ramena držíme v jedné rovině. Nekolébáme se v bocích a nevytáčíme trup. Při této chůzi vydáme až o 40 % víc energie a odlehčíme kloubům.

Lidový sport

Tak jednoduchý recept nejen na hubnutí, ale i na posílení kondičky, dali světu finští lyžařští běžkaři. Aby si udrželi i v létě formu, začali provozovat tzv. pole walking, což je chůze s upravenými holemi na podporu paží. Z toho se vyvinul nordic walking a rozšířil se z Finska, kde je přímo lidovým sportem, i do jižní Evropy.

Můžeme při něm, stejně jako v klasickém běhu na lyžích, uvést do pohybu až 90 % svalů. Má ovšem tu výhodu, že se dá provozovat všude a po celý rok. Navíc je to sport vhodný pro každou věkovou skupinu.

Je tak drahý, jak si sami určíme

Pán na Blatinách se mýlil, jestliže považoval provozovatele nordic walkingu za finanční hýřily. Je to sport stejně náročný na peníze jako turistika, navíc zaplatíme jen za hůlky.

I při turistice, má-li nám přinášet radost a zdraví, je vhodné mít pohodlné boty, ponožky a třívrstvé oblečení z materiálů, které odvádějí pot, neškrábou, nepřijímají pachy a jsou příjemné na dotek. Známe je pod pojmem funkční nebo termo prádlo. Vhodné materiály jsou polypropyleny, polyestery. Takové prádlo, od nejlevnějších až po špičkové značkové výrobky, u nás nabízí 27 firem.

Efektivní nordic walking vyžaduje, tak jako jiné druhy sportu, odpovídající vybavení. Takže i hole. "Jejich délka by měla být 0,68 x výška postavy. Při rovně postavené holi by měla předloktí a paže přiložená k tělu svírat pravý úhel," říká Miroslav Karda z České asociace nordic walkingu. Začátečníkům doporučuje, aby si pořídili hůlky ještě o něco kratší. "Extrémně lehké jsou hole vyrobené z karbonu či z hliníkových slitin," dodává.

Český trh nabízí širokou škálu nordic walking holí, od jednodušších a levnějších, určených pro začátečníky, které stojí asi 1000 Kč, až po vysoce kvalitní pro výkonnostní sportovce v ceně kolem 3000 Kč.

Zlepší kondici, posílí svalstvo

zvyšuje tepovou frekvenci o 5-17 tepů za minutu (běžná chůze představuje přibližně 130 srdečních tepů za minutu, chůze s holemi - nordic walking až 147 tepů za minutu, tepová frekvence se zvyšuje až o 13 %)

zvyšuje tělesnou spotřebu kalorií díky pohybu s holemi o průměrně 20 % ve srovnání s normální chůzí

může zvýšit tělesnou spotřebu kalorií až o 46 %

uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů

zvyšuje významně pohyblivost páteře

zapojuje do pohybu a tím také posiluje 90 % svalů v těle

šetří klouby a kolena

snižuje zátěž kolen u osob s nadváhou

spaluje až 400 kalorií za hodinu (proti pouhým 280 kaloriím při normální chůzi)

dodává díky pohybu s holemi jistotu na hladkém a klouzavém povrchu

nordic walking zlepšuje kondici, posiluje svalstvo horní části těla a nohou a zlepšuje celkovou pohyblivost a krevní oběh

Kam pro radu

Kdo má chuť severskou chůzi vyzkoušet a netroufá si na to sám, může vyhledat některé z akreditovaných center nordic walkingu. V republice je jich zatím třicet a postupně vznikají další. Jejich instruktoři zájemcům vysvětlí zásady správného zacházení s holemi a poradí jim s výstrojí.

I speciální hůlky si tam můžeme zakoupit. "Jejich kvalita je velmi důležitá pro toho, kdo se chce severské chůzi věnovat soustavně," zdůrazňuje Miroslav Karda.

Kvalita hůlek je důležitá:
Madlo: Mělo by dobře ležet v ruce, být nad poutkem asi tři až čtyři centimetry prodloužené a v tomto místě lehce ohnuté.
Poutko: Má pevně spojovat ruku a hůl a kdykoli umožnit uvolnění hole. Nesmí zabraňovat cirkulaci krve a mělo by se dát lehce od hole oddělit, chceme-li se třeba napít.
Trubka: Může být z aluminia, karbonu, směsi karbonu a sklolaminátu, jednodílná nebo teleskopická. Když teleskopická, tak na základě rozložení sil a pevnosti dvoudílná. Nastavovací mechanismus délky by měl udržet zatížení vyšší než 60 kg na hůl.
Špička/talířek: Špička z tvrzené oceli , talířek by měl být vyměnitelný a volně otočitelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení po jídle podporuje hubnutí

Staré pravidlo přikazuje, že po jídle má následovat odpočinek. Jenže podle nejnovější britské studie vede takové chování k přibývání na váze. A naopak cvičení...

Wellness má zelenou

Wellness je podle slov Evy Blahuškové cesta ke zdravému životnímu stylu. Žít wellnes životní styl znamená cítit se dobře teď, zítra i v budoucnu, mít příjemný,...

Výběr článků

Načítám