Hlavní obsah

Největší chyby, které páry dělají v ložnici

Novinky, jky

Louanne Wardová pracovala čtvrtstoletí jako vztahový poradce u protinožců. Sex sama popisuje jako jeden z nejkrásnějších projevů emocí. Dodává však, že stejně tak může dovést běžné lidi ke lhaní, podvádění a svést je ze stezky pravdy. Rčení „láska je slepá” by podle ní mělo znít spíše „sex je slepý”.

Foto: Profimedia.cz

Sex je dobrý sluha, ale zlý pán.

Článek

Když jste v počátečních fázích vztahu, velí mu obvykle pobláznění, které považujete za lásku. Svůj nový objev přitom vnímáte opravdu značně jinak, než jak jej uvidíte za nějakých pět let. „Není pochyb o tom, že sex zapříčiňuje slepotu, která ovlivňuje náš zdravý úsudek a pokřivuje objektivní náhled na onu osobu,” tvrdí Wardová a zmiňuje pět nejčastějších chyb, které páry v tomto ohledu dělají.

1. Nechají se převálcovat chtíčem příliš brzy

Během prvních fází vztahu bývá složité dívat se na svůj protějšek střízlivým pohledem. Ve chvíli, kdy do vztahu vstoupí sex, růžové brýle zastíní zdravý úsudek a problémy, které by jinak lidé viděli ve zcela jasném světle, jsou rázem zahaleny hustým dýmem uspokojení. Tendence vnímat výrazněji pozitiva než negativa je nezpochybnitelná a přehlížení slabých stránek protějšku je rázem na denním pořádku.

2. Zapomínají, že dopamin „oslepuje”

Sexuální aktivita uvolňuje dopamin spojovaný s příjemnými pocity, to není nic nového. Je to ale trochu jako droga. Čím více si jí lidé dopřávají, tím méně dokážou smýšlet o protějšku racionálně. Myslí totiž v zásadě jen na jednu věc. A nemusí jít ani o samotný sex. Stačí myšlenka, dotek, povědomá vůně a dopamin opět nastoupí do vedoucí pozice. Oslepí logiku a racionální přemýšlení a vztah je v daný moment postavený spíše na jakýchsi pudech než objektivním úsudku.

Pět důvodů, proč už neprožíváte výbušný sex jako na začátku vztahu

Vztahy a sex

3. Používají sex jako usmiřovací nástroj

Spojování sexu s hádkovým prostředím může ve vztahu způsobit pořádné lapálie. „Užívání sexu jako nástroje pro usmiřování po hádce či na získání většího pocitu blízkosti v případě vlastní nejistoty sice funguje, ale v dlouhodobém pohledu tím dotyční jen zavírají oči před hlubším problémem, který se tímto způsobem pouze zametá pod koberec,” tvrdí odbornice.

4. Dopřávají si málo sexu

Absence fyzických doteků a intimity může ovlivnit pocit spokojenosti a psychické rozpoložení člověka. „Partneři si rázem začínají uvědomovat vše, co je na daném vztahu špatně, a z toho se pak už často těžko dostává,” uvádí Wardová s tím, že ač nemusí jít o zcela pravidelnou událost, měli by nad tím partneři alespoň často přemýšlet a mluvit o tom.

5. Porušují své morální standardy

V zápalu boje (sexu) mohou lidé souhlasit s věcmi, se kterými by s čistou hlavou ani omylem nesouhlasili. To následně vede k pocitům viny, hanby, bolesti a neočekávaným překvapením. A to není to, na čem chcete stavět svůj vztah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám