Hlavní obsah

Nedostatek spánku může vést i k rakovině

Novinky, Olga Pavlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud pracujete na směny nebo se přespříliš věnujete nočnímu životum můžete si být jisti, že pro své zdraví neděláte nic dobrého. Nedostatek spánku ovlivňuje naši fyzickou i psychickou pohodu. Obecně je známo, že mladší lidé se s narušeným denním režimem vyrovnávají snadněji. Ti, kterým je přes padesát let mívají s nepravidelností spánku vážnější problémy.

Článek

Lidé, kteří si myslí, že přes den doženou to, co v noci zameškali, jsou na omylu. Denní spánek je méně kvalitní, méně hluboký, zkrácený a narušený celou řadou venkovních vjemů. Mohou jimi být potřeby vlastních dětí, hluk z ulice, tramvaje, auta, puštěná televize u sousedů, rádio, apod. Nikdy nemůže být denní spánek tak kvalitní jako ten noční.

Odbornice na poruchy spánku profesorka Soňa Nevšímalová o nedostatku spánku říká:

„Při restrikci spánku trpí v první řadě kardiovaskulární systém, protože dochází k patologickému okruhu probouzecích reakcí, ke zvýšení kortizonu. Rozběhne se celá kaskáda metabolických dějů, která například může vést ke vniku metabolického syndromu a ke vzniku různých kardiovaskulárních postižení. Bylo prokázané, že restrikce spánku má obrovský význam na imunitní pochody a ty samozřejmě ovliňují i nádorové bujení. "

Nedostatek spánku také může způsobovat nadměrnou denní spavost. Ta je nebezpečná kvůli riziku pracovních nehod. Řidiči kamiónů musí mít pravidelné přestávky, aby neusnuli za volantem. Ovšem stejné nebezpečí hrozí každému, kdo nemá možnost pravidelného odpočinku. Pracovní nehody číhají na každém kroku.

Reklama

Výběr článků

Načítám