Hlavní obsah

Najít dobrou modelku je stále těžší

– BRNO

Výběr dobrých a zajímavých modelů a modelek je podle odborníků stále těžší. Výhodu mají hlavně zajímavé typy, nemusejí být líbivé na první pohled, jen vzhled už totiž zdaleka nestačí. Nároky jsou stále větší a vyhovět pořadatelům či návrhářům prý není jednoduché.

Článek

Módní přehlídky jsou dnes často hlavně show, důležité je proto třeba taneční nadání, připomněla Milada Karasová z agentury Czechoslovak Models. Na česká i světová mola dostala stovky tváří včetně Terezy Maxové či Evy Herzigové. Výběr je podle ní v Česku i v zahraniční stále náročnější.

O práci mají při podobných konkurzech zájem jak ostřílení profesionálové, tak nováčci, kteří zatím do branže nepronikli. Ani ty ale odborníci hned neodmítají. "Objevuje se mezi nimi spousta nových talentů, kteří ještě třeba nechodili, ale mají to v sobě," upozornil tanečník a choreograf Yemi, který působí i jako režisér přehlídek na několikátém ročníku Stylu. S nováčkem se podle něj navíc lépe pracuje, nemá ještě zažité všemožné vrtochy.

Naopak osvědčená tvář může po několika sezónách z přehlídkového kolotoče vypadnout. Důležité je obličeje obměňovat, hledat pořád něco nového, tvrdí Karasová.

Naše modelky by v zahraničí příliš neuspěly

Na casting k brněnským módním veletrhům přišla asi sedmdesátka mužů a víc než stovka dívek. "Veletrh je specifický v tom, že musíte vyhovět módním návrhářům i oděvním firmám, které chtějí zase úplně jiné typy než návrháři," popsala Karasová, která má s přípravou přehlídek na brněnském Stylu mnohaleté zkušenosti. Porota, v níž seděli i fotograf Robert Vano nebo Blanka Sedláková z agentury Top Ladies, hledala mezi pány jak mužnější typy, tak chlapecké - předepsaná výška 183 až 189 centimetrů.

Ani u dívek, které musejí měřit nejméně 176 centimetrů, nepřevládá jediný typ. "Potřebujeme prádlařky, které jsou opravdu dobře stavěné ve spodním prádle, ale i dívky na běžné přehlídky oděvů," podotkla Karasová. Přiznává, že asi 80 procent modelek vybraných na brněnském castingu by v cizině neuspělo. "Tady to jsou dívky s ženskými tvary, takové potřebujeme na zdejší přehlídky, kdyžto v zahraničí chtějí ještě hubenější," doplnila.

Karasová si kromě vzhledu potrpí hlavně na chůzi. "Pokud to není výrazný typ, doladíme to líčením, ale chodit musí umět. Jedno období se chodilo jako koně, to je dneska už úplně passé, chůze je teď přirozená a nevyumělkovaná," popsala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám