Hlavní obsah

Nadměrná konzumace čokolády vede k řídnutí kostí u žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky a u té s vysokým podílem kakaa navíc vědci tvrdí, že zdraví prospívá a látky v ní obsažené chrání tělo před rakovinou či infarktem. Jenže nadměrná konzumace čokolády, zvláště méně bohaté na kakao, vede nejen k obezitě, ale také řídnutí kostí u žen.

Článek

Ty, které si dopřávají sladkou pochoutku denně v nemírném množství, mají podle australských vědců řidší kosti a jsou náchylnější ke zlomeninám. S přibývajícím věkem je navíc situace horší, protože zvláště během a po menopauze ženy často trpí důsledkem hormonální nedostatečnosti osteoporózou, i když čokoládu nekonzumují. Nadměrné holdování této cukrovince však stav ještě zhoršuje.

Podle Australanů jsou kosti u žen konzumujících denně čokoládu v průměru až o 3,1 procenta řidší než u těch, které čokoládu nejedí vůbec nebo jen sporadicky.

Podle Australanů jsou kosti u žen konzumujících denně čokoládu v průměru až o 3,1 procenta řidší než u těch, které čokoládu nejedí vůbec nebo jen sporadicky.

Tato studie varuje spotřebitele, aby nepodléhali klamnému přesvědčení, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Většina výrobců totiž z čokolád s vysokým obsahem kakaa chemicky odstraňuje příliš hořce chutnající polyfenoly. Ale právě jedině ty činí kakao a potažmo čokoládu zdraví prospěšnými, neboť v těle fungují jako výkonné antioxidanty neutralizující účinek volných radikálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům....

Touha po čokoládě není genetická

Lidé mají odlišnou střevní mikrofóru a tím i různou touhu zakousnout se do čokolády. Pokud tu osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává chuť na čokoládu....

Odpírání si čokolády vede k jo-jo efektu

Odpírat čokoládu by si neměly ani ženy, které se snaží zhubnout. Podle britských vědců si tím totiž ještě více škodí. Pokud si žena tu a tam čokoládu dopřeje,...

Výběr článků

Načítám