Hlavní obsah

Na výběr partnera má stále vliv i stav konta

Právo, Jiří Vavroň

Při rozhodování, koho si nakonec muž či žena vybere za svého životního partnera, hrají stále velkou roli tradiční vzorce chování. Pro 54 procent žen je důležitá finanční situace partnera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Movití muži mají častější partnerský vztah než chudší vrstevníci, atraktivní ženy mají vyšší šanci se seznámit s bohatým mužem,“ konstatuje sociologická studie Role kognitivních schopností ve výběrovém párování: partnerské preference mladých lidí od Markéty Štětinové a Jany Klímové-Chaloupkové.

Jenže i oblast seznamování a rozhodování, kdo je ten pravý či pravá, ovlivňuje rostoucí vzdělanost a ekonomická i společenská emancipace žen i mužů. Také muže začíná zajímat, kolik vydělává žena, zda ji čeká kariérní růst. Důležité to podle studie je pro 24 procent mužů. A zájem o vysokoškoláka je o 50 procent vyšší.

„Oba moji rodiče jsou lékaři, nechci ztratit svůj sociální status, vím, jaké bonusy má vysokoškolský diplom. Proto se také raději dívám po potenciálním partnerovi s diplomem,“ potvrdila 24letá Klára. „Samozřejmě ale, že láska si nedá poroučet a kdo ví, koho nakonec přivedu domů,“ dodala.

Jsou věci, které se v životě nemění, a tak i dnes hraje při výběru partnera významnou roli vzhled. Za důležitý ho považuje 87 procent mužů. Současně více než 73 procent mužů a 64 procent žen považuje za důležité, aby jejich životní partner dobře zvládal péči o domácnost.

Shodu v názorech na politické dění ale považuje za důležitou pro budoucí soužití méně než třetina mladých lidí. Především se to týká vysokoškoláků a lidí s dobrým ekonomickým zázemím, což jde nezřídka ruku v ruce. Vysokoškoláci mají v průměru dvakrát vyšší příjem než lidé s nižším vzděláním.

„Vzdělaní lidé mají vyšší nároky. Lidé s vyšším kapitálem směnitelným na sňatkovém trhu budou mít vyšší nároky při výběru partnera než lidé disponující nižším kapitálem,“ upozorňují autorky studie.

Významu politických a náboženských postojů si všímají i další studie. Podle práce Antonína Palečka nazvané Spojení vírou? je pro 59 procent Čechů a Češek soulad a spokojený shodný sexuální život obou partnerů v soužití důležitější než sdílené náboženské přesvědčení (22 procent) či shodný sociální původ (21 procent). Shodné náboženské přesvědčení u partnerů pro párové soužití považuje za velmi důležité pětina populace.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám