Hlavní obsah

Každá třetí žena v České republice se stala obětí násilí

• Aktualizováno

Zhruba třetina žen v Evropské unii, tedy 62 miliónů, na sobě zažila nějakou formu fyzického nebo sexuálního násilí. Problém se týká i České republiky. Alarmující čísla vyplývají z průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci k svým závěrům dospěli na základě dotazování 42 000 respondentek, z toho v České republice 1620. Jejich průzkum je dosud nejrozsáhlejším pro danou problematiku.

„To, co nám vyvstalo, je obraz rozšířeného zneužívání, které dopadá na životy žen, ale úřadům se často nehlásí,“ citoval server BBC ředitele agentury Morten Kjaerum.

Ten doplnil, že násilí na ženách je hojně rozšířené ve všech členských zemích EU. V ČR se s násilím setkalo 32 procent žen. Zatímco v Rakousku to bylo „jen“ 20 procent, v Dánsku dokonce 52 procent.

Výzkumníci se žen dotazovali, zda někdy zažily fyzické, sexuální či psychologické násilí a obtěžování, ať už doma, anebo na pracovišti.

Polovina má zkušenost se sexuálním obtěžováním

Zjistili, že každá desátá žena se od svých 15 let stala obětí nějaké formy sexuálního násilí, přičemž každá dvacátá byla znásilněna. Na 22 procentech z nich se dopustil násilí jejich partner, ale 67 procent z nich ani ty nejhorší případy nikam nehlásilo.

Ve zprávě se v té souvislosti uvádí, že existuje spojitost mezi nadměrnou konzumací alkoholu a domácím násilím.

Zhruba 18 procent žen uvedlo, že je někdy nějaký muž pronásledoval (stalking) a 55 procent přiznalo, že byly sexuálně obtěžovány, často na pracovišti.

Agentura vyzvala členské země EU, aby před problémem, který „má na společnost každodenní dopad“, nezavíraly oči a přijaly opatření. Do kampaně by podle ní měli být zahrnuti i muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám