Hlavní obsah

Japonská aplikace pomáhá upozornit na sexuální obtěžování

Popularitu v Japonsku si získala aplikace, s jejíž pomocí lze upozornit na sexuální obtěžování v dopravních prostředcích. Podle deníku The Daily Telegraph aplikace vyvinutá na žádost tokijské policie dokáže aktivovat hlasitý alarm provázený pokřikem „Neobtěžuj“ nebo na obrazovce telefonu zobrazí žádost o pomoc, kterou oběť může ukázat spolucestujícím.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální obtěžování je v Japonsku závažný problém mimo jiné ve vlacích

Článek

Aplikace Digi Police byla poprvé spuštěna před třemi lety a od té doby si ji uživatelé stáhli 237 tisíckrát. Nyní si ji podle policie každý měsíc uloží do telefonu dalších zhruba 10 tisíc lidí.

Popularitu jí zajišťuje možnost přivolat pomoc i pro nejostýchavější osoby, tvrdí experti. Zprávou na obrazovce upozorní oběti na incident ostatní cestující, aniž by samy musely promluvit.

Sexuální obtěžování je v Japonsku závažný problém mimo jiné ve vlacích, a to přesto, že země například zavedla vagóny určené výhradně pro ženy. V roce 2017 zaznamenala tokijská policie ve vlacích a v metru více než 900 takových případů. Jejich skutečný počet je ale podle expertů mnohem vyšší, mnohé oběti se totiž zdráhají incident ohlásit.

Aplikace také poskytuje mapu bezpečných míst, například nejbližší policejní stanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám