Hlavní obsah

Jak na kocovinu

Novinky, das

Bujaré oslavy k silvestru jednoduše patří. Míchání různých druhů likérů, destilátů, piva a vína ale nemusí skončit vůbec dobře. V nejlepším případě vás bude druhý den bolet jen hlava, v tom nejhorším ale může dojít až k otravě alkoholem. Připravili jsme pro vás několik ověřených rad, jak na kocovinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po divoké noci je ze všeho nejdůležitější doplnit tekutiny! „Voda s citrónem vás hydratuje, jelikož alkohol a kofein odvodňují tělo, je tento prostý pomocník po ránu velmi užitečný,” vysvětluje Martin Stanko, zástupce značky Toma.

Stejně tak by vám mělo udělat dobře studené mléko, můžete si ho také ochutit banánem, který sníží kyselost žaludku, a vy si ještě k tomu pochutnáte na lahodném koktejlu.

Na zklidnění žaludku jsou účinné i bylinkové odvary například z máty, zázvoru či heřmánku, přidejte trochu medu a hned vám budou více chutnat.

Výborná je také česnečka, silný vývar nebo zelňačka, které dokážou zklidnit žaludek. Z pokrmů se také doporučují vajíčka, která vaše tělo zbaví toxinů.  Stejně účinně působí na žaludek kyselé okurky.

Pořádnou vzpruhou může být i studená sprcha, nejprve však začněte teplejší vodou a poté přecházejte na studenější.

„Na trhu existují i doplňky stravy, které urychlují proces odbourávání alkoholu a pomáhají předcházet obtížím nastupujícím po konzumaci alkoholu, jako jsou nevolnost a bolest hlavy. Měli by se ale užívat ještě před začátkem konzumace alkoholu,” doporučuje PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny v Mladé Boleslavi a dodává:

„Od nevolnosti po alkoholovém opojení mohou pomoci i další doplňky stravy ve formě nápoje či šumivých tablet. Rozhodně ale neřešte kocovinu a bolest hlavy léky s obsahem paracetamolu. Alkohol zvyšuje hepatotoxicitu paracetamolu, tzn., že násobí škodlivý účinek na játra!”

Jak zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?

  • Není dobré pít alkohol takzvaně nalačno. Mnohem rychleji se pak totiž dostane do krve. Doporučuje se sytější a ideálně i mastnější jídlo. Pozor na sushi či lehké rybí pokrmy – ty vám moc nepomůžou, ale spíše uškodí.
  • Snažte se alkohol příliš nekombinovat – kupodivu zde platí, že kvalitní „tvrdý“ alkohol, tedy čisté destiláty, nezpůsobuje takovou kocovinu jako pivo či víno.
  • Opatrně na alkohol s bublinkami – právě bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve.
  • Je dobré prokládat popíjení také nealkoholickými nápoji – nejlépe minerálkou (Magnesia, Vincentka), které organismus hydratují a zároveň dodají tolik potřebné minerály.
  • Pomoci může i přípravek Alcovit s přírodním minerálem clinoptilolitem, který na sebe váže částice alkoholu, tím stahuje alkohol z krve a pak jej přirozenou cestou vyloučí z krve. Stačí si tedy hned po oslavě, a tedy před spaním, dát rozpuštěný minerál ve vodě, a ráno bude zajisté veselejší. Přípravek s minerálem clinoptilolitu lze užít ještě před začátkem pití. Minerál tak na sebe naváže alkohol rovnou, ještě než se dostane do krve a pak je o dost těžší se opít.
  • Po večírku si dopřejte delší spánek.
  • Následující ráno pomůže zcela jistě česnečka či vydatnější snídaně a hlavně popíjení čisté vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám