Hlavní obsah

Hold úspěšným ženám historie i současnosti vzdávají i panenky Barbie

Mexická malířka Frida Kahlo, americká pilotka Amelia Earhartová či nejmladší zlatá olympijská medailistka ve snowboardu Chloe Kimová se staly předobrazem nové série panenek Barbie. Americká společnost Mattel sérii inspirovanou 17 ženskými historickými i současnými postavami představila u příležitosti Mezinárodního dne žen. Mattel o tom informoval na svých internetových stránkách.

Foto: ČTK

Americká společnost Mattel představila sérii panenek Barbie inspirovanou 17 ženskými historickými i současnými postavami.

Článek

Do nové série, která má inspirovat mladé dívky, společnost Mattel zařadila ženy z různých zemí, které musely překonávat mnohé překážky, než se proslavily v nejrůznějších odvětvích.

V nabídce nových panenek tak bude například postavička v barevných šatech, která vypadá jako mexická malířka Frida Kahlo (1907-1954), nebo americká pilotka Amelia Earhartová, která v roce 1932 jako první žena, a po Charlesi Lindberghovi jako teprve druhý pilot, sama přeletěla Atlantik.

Výrobce hraček Mattel věnoval také jednu z nových panenek matematičce Katherine Johnsonové, která se svými výpočty podílela na americkém vesmírném programu, včetně prvního letu na Měsíc.

Mezi novými panenkami budou i postavy současné, například španělská módní návrhářka Vicky Martínová, italská fotbalistka konžského původu Sara Gamaová, britská černošská boxerka Nicola Adamsová, polská novinářka a horolezkyně Martyna Wojciecowská či francouzská šéfkuchařka Hélene Darrozeová.

Mattel tak pokračuje v edici Sheroes, s níž začal v roce 2015 a kterou věnuje ženám, které se staly úspěšnými ve svém oboru, a které tak mají inspirovat mladou generaci dívek. V této edici už firma například vytvořila panenku připomínající americkou černošskou gymnastku Gabby Douglasovou, americkou režisérku Avu DuVernayovou či americkou olympijskou medailistku v šermu Ibtihaj Muhammadovou. Panenka zobrazující tuto muslimskou šermířku má na hlavě jako první panenka Barbie hidžáb - šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy.

Panenka Barbie v těchto dnech slaví 59. narozeniny, její postava za ta léta prošla vývojem od dlouhonohé blondýnky k hračce s různými odstíny pleti, druhy účesů a oblečení i s různými tělesnými proporcemi. Panenku vytvořila podnikatelka Ruth Handlerová (1916-2002) a pojmenovala ji po své dceři. První Barbie byla uvedena na trh 9. března 1959.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám