Hlavní obsah

Erotické parfémy a jejich účinnost

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika málo lety jsem napsal knihu Sexuální zvěřinec. Největší diskusi překvapivě vzbudila kapitola o pohlavních vůních. Čtenáře mimořádně zajímalo hlavně pojednání o takzvaných feromonech. Snad nejdůkladněji už prozkoumali vědci motýlí feromony. Vnímavost motýlů na různé pachy je totiž přímo obdivuhodná. Bourec morušový dokonce vnímá například i jednotlivé molekuly sexuálního vábidla své samičky.

Článek

U nočních motýlů vylučují voňavé chemické signály pouze samečkové. Když se potom u motýla Estigmene acrea shromáždí veliké motýlí společenství a samičky z něho volí toho nejvíce voňavého jedince, vypadá to někdy jako volba nějakého motýlího krále.

Sameček motýla druhu Heliothis zase vyloučí po vypátrání samičky speciální feromon, který zablokuje ostatní možné konkurenty. Absolutním králem je však motýl zvaný monarcha. Při svém zásnubním letu popráší samičku jemnými šupinkami. A tyhle droboučké parfémované kousíčky mají doslova neskutečný magický účinek. Samička pak svému třepetavému monarchovi prostě nedokáže odolávat. Ejhle, a je tu účinné afrodiziakum par excellence. Člověk však kupodivu za motýlem v tomto ohledu značně zaostává. Proto už také jeden výrobce erotických parfémů nedávno inzeroval vůni podobného účinku pro muže. Nepochybně byl v prodeji tohoto výrobku úspěšný.

Ženě pak prý stačí, aby se jí jenom lehce zabořil zmíněný parfém do chřípí, a už se dotyčnému navoněnému svůdci ochotně pokládá k nohám. Že bychom mohli konečně i my motýlům konkurovat?

Troufám si tvrdit, že mechanismus účinku jakéhokoliv erotického parfému se u člověka ubírá trochu jinou cestou. Příznivý vliv takové vůně může být totiž zajištěn pouze na základě podmíněného reflexu. Je dávno prokázáno, že člověk má neobyčejně vyvinutou čichovou paměť. Pouhé zašumění vůně spojené s příznivým erotickým zážitkem může proto i po letech vyvolat třeba náhlou a překvapivou erekci nebo silné vzrušení u ženy.

Žena nakonec nepodléhá vůni, ale chování

Účinek nového erotického parfému však bude poněkud jiný. Pokud někdo vysolí v zásilkovém prodeji pěkných pár stovek, to by v tom musel být čert, aby se to nakonec ve svádění ženy nevyplatilo. Dotyčný Don Juan na sebe nestříkne jen pár kapek drahocenné erotické substance, podstatné je, že změní své chování. Pod dojmem utracených peněz se stává dobyvačnějším a sebevědomějším. Počíná si zkrátka tak, aby se to vyplatilo.

Žena pak nepodléhá svůdci kvůli čichovému vjemu, ale proto, že jí svým chováním víc imponuje. V rámci známé zásady, že účel světí prostředky, nakonec můžeme erotický parfém doporučit. Na jeho skutečném složení totiž víceméně nezáleží.

Reklama

Související témata:

Související články

Každá žena ráda voní

Je sice pravda, že při nákupu voňavého dárku lze sáhnout vedle, stále jde ale o věc, která se při troše zkušenosti nevybírá zase tak těžce. A rovněž přijímána...

Erotické pachy a vůně

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý...

Umění vybrat (si) tu správnou vůni

To, zda na obchodní schůzce druhé straně "voníte" nezáleží pouze na kvalitě vaší práce. Kouzlo osobnosti výrazně dotváří i vůně, kterou používáte. Nyní...

Výběr článků

Načítám