Hlavní obsah

Emancipace ve Švédsku: Pozor, přechod pro chodkyně

STOCKHOLM

Švédské přechody pro chodce postihne již brzy radikální emancipace. Švédská vláda totiž v úterý rozhodla o tom, že klasickou dopravní značku s názvem "Pozor, přechod pro chodce" doplní její ženská obdoba "Pozor, přechod pro chodkyně".

Článek

Podle veřejnoprávní švédské televize již Státní úřad pro silniční dopravu pověření k tomuto kroku od vlády obdržel. Televize rovněž uvedla, že emancipace na přechodech by se měla spustit už 1. října letošního roku.

Za rozhodnutím stojí mimo jiné skutečnost, že několik švédských okresů již značky na svých přechodech chodkyněmi opatřilo - zatím však jsou tyto symboly oficiálně nelegální. Čekaná liberalizace však toto podivné postavení aktivních emancipátorů již brzy napraví.

Zatímco panáček na nynějších oficiálních značkách je jednoznačně mužský především tím, že nosí pánský klobouk, žena bude poznatelná podle toho, že bude oblečena v sukni. Ministerstvo dopravy ve Stockholmu se přitom již nechalo slyšet v tom smyslu, že vyšší zastoupení žen je do budoucna žádoucí i na dalších dopravních značkách.

Podobných změn by se tak mohla dočkat například i dopravní upozornění "Pozor, práce na silnici" nebo "Pozor, cyklisté". Bude-li ovšem emancipace skutečně důsledná, změnit se může i z radikálně emancipačního pohledu provokativní značka "Stezka pro chodce", v jejímž dosavadním vyvedení vede dospělý a tedy dominující muž za ruku malou holčičku.

A pak - i proslulá značka "Pozor, los!" má samčí parohy. Švédští dopravní emancipátoři tak mají o práci do budoucna určitě postaráno.

Reklama

Související články

Maďarsko chce zavést kulturní daň z kravaty

Náměstkyně maďarského ministerstva vzdělávání a kultury Maria Schneiderová tvrdí, že její národ si libuje v kvalitních kravatách. A podle ní by za svou vášeň...

Muži nechtějí vyzáblé ženy

Mezi muži obdivují vyzáblé modelky už jen návrháři. A ti jsou většinou gayové. Heterosexuální pánové totiž ve své většině dají přednost protějšku s plnějšími...

Výběr článků

Načítám