Hlavní obsah

Deset tipů na výborné silvestrovské pohoštění

Novinky, Dana Sokolová

Silvestr by měl být ve znamení dobrého jídla a pití tak, aby se oslava obešla bez kocoviny. V každé rodině sice fungují jiné tradice, ale hojnost a štědrost mívají všechny slavnostní stoly společné. Podívejte se s námi na několik receptů na chuťovky, které mohou i na vašem stole zabodovat.

Foto: Profimedia.cz

Silvestrovské pohoštění

Článek

 Rybí pomazánka s avokádem

Foto: Recepty s chutí
Suroviny: 1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 střední cibule, šťáva z 1 citronu, 200 g nízkotučného tvarohu, cherry rajčátka na ozdobu, sůl, pepř
Postup: Avokádo oloupeme a rozmačkáme. Přidáme tvaroh a sardinky. Ochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a pořádně promícháme. Podáváme na čerstvém pečivu, ozdobené nakrájenými cherry rajčátky.

Cibulové čatní

Foto: Recepty s chutí
Suroviny: 5 červených cibulí (střední velikost), 3 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce balzamikového krému, 3 kuličky jalovce, 3 snítky tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, 3 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce povidel Hamé, sůl, pepř
Postup: Cibuli si oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi si rozpustíme olej a máslo a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme vinný ocet, balzamikový krém, jalovec, tymián, rozmarýn, sůl a pepř podle chuti. Za stálého míchání restujeme, dokud cibule nezačne karamelizovat. Nakonec přidáme povidla, promícháme a čatní na pánvi 2 - 3 min podusíme. Hotové čatní dáme do sklenic a ještě horké uzavřeme.

Chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou a barevným zdobením

Foto: Tescorecepty
Suroviny: tmavá bageta, 6 vajec uvařených natvrdo, menší cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř Na ozdobu: chilli papričky, vejce uvařená natvrdo, bylinky
Postup: Vajíčka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Tyto dvě suroviny promícháme s majonézou a hořčicí. Osolíme a opepříme.Plátky bagety potřeme vajíčkovou pomazánkou a ozdobíme vejci, bylinkami a chilli papričkami.

Jednohubky s červenou řepou

Foto: KitchenAid
Suroviny: chléb nebo rohlíky, sója krém, vařená červená řepa, dýňová semínka, olivový olej, sůl, koření
Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme najemno. Přidáme olivový olej a dochutíme solí a kořením. Z chleba nebo rohlíků si vykrojíme kolečka. Potřeme pomazánkou a na vrch dáme ochucenou nastrouhanou řepu. Dozdobíme dýňovými semínky.

Jednohubky s mrkví na způsob uzeného lososa 

Foto: KitchenAid
Suroviny: 3 středně velké mrkve, 2 kg soli, 4 PL (polévkové lžíce) oleje, 3 PL sójové omáčky, 3 PL balzamikového octa
Postup: Na plech nasypeme vrstvu soli, na kterou položíme mrkev. Následně opět zasypeme solí tak, aby úplně zakryla mrkev. Pekáč dáme do trouby na 190 stupňů a pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl. Záleží na velikosti mrkve. Hotovu mrkev vybereme ze solné krusty, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Tyto plátky následně naložíme do nálevu z olivového oleje, balzamikového octa a sójové omáčky. Nesolíme, neboť mrkev do sebe vsákla chuť při pečení. Necháme marinovat ideálně přes noc. Podáváme na nakrájeném chlebu se sója krémem, hořčicí s medem a koprem. Jednohubky dozdobíme citrónem a koprem.

 Guacamole

Foto: Lays
Suroviny: 1 zralé avokádo, 1 šalotka, 2 sušená rajčata, šťáva z 1/2 limetky, sůl, pepř
Postup: Šalotku si nakrájíme nadrobno, sušená rajčata na kostičky. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme. Vidličkou ho rozmačkáme na pastu, kterou nakonec přidáme k šalotce a rajčatům. Hotovou směs zakápneme šťávou z limety. Osolíme a opepříme podle chuti.

 Avokádový Party Knäck Snack

Foto: Racio
Suroviny: 1 balení Knäck Snack s mákem, 1 balení Knäck Snack s kmínem, 200 g parmské šunky, 2 ks avokáda, 10 ks čerstvých cherry rajčátek, 1 středně velká cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové nebo koriandrové natě, 2 lžičky limetkové šťávy, 1 lžička čerstvého chilli, ¼ lžičky soli a čerstvě namletého pepře
Postup: Avokáda rozpůlíme, zbavíme se pecky a slupky a nakrájíme na plátky. Plátky avokáda klademe na Knäck Snack a obalíme natenko nakrájenou parmskou šunkou. Zbývající avokádo nakrájíme nadrobno a smícháme s najemno nakrájenými rajčaty a cibulí, spojíme se zbylými surovinami. Vznikne hustá směs – salsa. Po pečlivém promíchání necháme salsu hodinu odležet v chladničce, aby se spojily chutě. Servírujeme společně. Tip: Avokádovou salsu můžete nabírat i novinkou – Knäck Snacky se semínky. Jejich velikost je ideální jako chuťovka a dostane se na každého!

 Bruschetta s rajčatovou salsou

Foto: Haribo
Suroviny: 6 rajčat, baby mozzarella, 5 lístků čerstvé bazalky, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z citronu, sůl a pepř
Postup: Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget. Podáváme s baby mozzarellou.

 Hermelín s fíkovým čatní

Foto: Král Sýrů
Suroviny: 1 – 2 Hermelíny Čatní: 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády, 25 ml balzamikového octa, 25 ml horké vody, 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky), 20 g másla, 2 jarní nebo menší cibulky, ½ lžičky kari, ½ lžičky mletého hořčičného semínka, kůra z ½ citronu, pražené lískové oříšky na ozdobu, sůl, pepř
Postup: V hrnci mírně orestujeme najemno nasekanou cibulku s máslem, přidáme fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s hermelínem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.

 Šunkové silvestrovské rolky

Foto: Lučina
Suroviny na 10 kousků: 5 větších plátků šunky, Nadýchaná Lučina s ořechy, 3 okurky, pár snítek tymiánu, pepř, 10 párátek
Postup: Každý plátek šunky rozprostřeme, namažeme Lučinou a přidáme čerstvě namletý pepř. Rozkrojíme podélně okurky na čtvrtky. Namazanou šunku plníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu. Šunku s náplní zarolujeme a v půli přeřízneme, aby nám vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchneme párátkem, aby se nám nerozjely.Tip: Pro zpestření můžeme místo okurky použít zelené olivy bez pecky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám