Hlavní obsah

Čemu se vyhnout, abyste se po svátcích necítili unavení a vyčerpaní

Novinky, das

Plánujete strávit vánoční svátky v kruhu rodinném? Pak mějte na mysli, přestože budete mít dovolenou, můžete se po skončení těchto svátků cítit mnohem více unaveni než před nimi. Podle odborníků za to může naše touha po vytvoření dokonalé vánoční atmosféry, velké množství jídla, nadmíra rodinných zážitků a především nedostatek soukromí a skutečného klidu.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek soukromí může způsobit vyčerpání.

Článek

Odborníci v této souvislosti hovoří o tzv. rodinné pásmové nemoci. Místo svěžesti a přílivu nové energie z tolik očekávané dovolené se tak mnoho lidí ocitá na dně svých možností. Často je to dáno i tím, že si sílu stresu a následnou úzkost zprvu plně neuvědomují. Většinou se tak stane až po skončení tohoto období.

Málokdo si totiž dokáže přiznat, že nepřetržitá přítomnost příbuzných i nejbližších, se kterými člověk nežije denně, je velmi vyčerpávající. Neustálé přizpůsobování se, naslouchání a mnohdy i respektování věcí, které člověku nejsou blízké, je jednoduše psychicky náročné a ne náhodou všechny tyto okamžiky mají za následek, že se člověk cítí stejně unavený a vyčerpaný, jako když cestuje přes několik časových pásem.

Pokud se tomuto chcete vyhnout, zkuste tentokrát Vánoce naplánovat jinak. Dopřát si přece jen více soukromí a klidu.

„Je zapotřebí se naučit říkat ne a dopředu jen plánovat takové věci, se kterými lze ještě hýbat a případně je zrušit v okamžiku, kdy se nebudeme cítit dobře či nebudeme stíhat,” doporučuje na svém blogu psychiatrička Dion Metzgerová.

Někdy může pomoci rozložit si vánoční dovolenou na čas strávený s rodinou a příbuznými a čas strávený dle svého ve své vlastní režii.

Reklama

Výběr článků

Načítám