Hlavní obsah

Časté psaní SMS může vést k bolesti ruky

– PRAHA

Fyzioterapeuté, kteří lidem pomáhají s odstraněním bolestí zad nebo končetin, se v poslední době setkávají s novým typem potíží způsobených používáním mobilních telefonů. K bolesti v oblasti kolem palce u ruky, celé horní končetiny nebo i zad může podle nich vést časté psaní velkého množství zpráv z mobilního telefonu. Dlouhodobé mačkání tlačítek totiž může přetížit určité svaly a šlachy.

Článek

V zahraničí se těmto problémům někdy říká "text message injury" (esemeskové postižení nebo onemocnění), uvádí Unie fyzioterapeutů ČR, která měla 2. února zasedání v Praze. Není neobvyklé, že někteří lidé denně pošlou z telefonu i několik stovek zpráv. Dospělí jsou přitom k přetížení šlach a svalů náchylnější víc než děti.

"Z důvodů odesílání vysokého množství odesílaných SMS zpráv z mobilního telefonu dochází ke vzniku bolestivých stavů," řekla prezidentka unie Dagmar Pavlů.

Podle fyzioterapeutů jakékoli jednotvárné dlouhodobé pohyby nebo sezení nejsou pro tělo dobré a správné. Například s rozmachem počítačů a sedavých zaměstnání v kancelářích lidé trpí víc bolestí zad. Skoro tři čtvrtiny uživatelů výpočetní techniky mívají občasné potíže se zrakem, trápí je bolesti zad a hlavy.

Češi jsou největší fanoušci mobilní telefonů v Evropě

Známé jsou též potíže řidičů z povolání, problémy přinášejí dlouhé cesty letadlem a autobusem. Jakoukoli monotónní činnost radí odborníci kompenzovat jinou aktivitou a cvičením.

V souvislosti s mobilními telefony se často spekuluje o jejich možném škodlivém vlivu na zdraví. Například podle studie, která byla zveřejněna loni v září v Londýně v rámci výzkumu Telecommunications and Health Research Programme, nelze vyloučit účinky na lidské zdraví, zejména vznik rakoviny. Pokud jde ale o krátkodobé užívání, nepříznivé účinky na mozek a na funkci buněk vyloučit lze.

Češi patří mezi největší fanoušky volání z mobilních telefonů v Evropské unii. Vyplývá to ze statistiky, která vychází z počtu vydaných SIM karet, včetně těch předplacených. V Česku koluje v přepočtu mezi 100 obyvateli 115 mobilních telefonů. Více mobilů je v oběhu pouze v Lucembursku, Litvě a Itálii. V pololetí loňského roku měli operátoři v Česku 12,56 milionu zákazníků.

Reklama

Související články

Mobily ohrožují plodnost mužů

Mobilní telefon bývá nezbytným pomocníkem mnoha mužů při jejich práci, jeho frekventované používání však může stát pány plodnost. Podle amerických odborníků...

Výběr článků

Načítám