Hlavní obsah

Arnold Schwarzenegger se rozváděl deset let. Přesto má s exmanželkou hezké vztahy

Když v červenci 2011 požádala Maria Shriverová (66) o rozvod s Arnoldem Schwarzeneggerem (74), nejen zlomyslná, tedy převažující, část Hollywoodu se škodolibě těšila na praní špinavého prádla. To se ale k jejich malé radosti nekonalo.

Foto: Profimedia.cz

Od prosince loňského roku je slavný Arnie oficiálně volný.

Článek

Arnie se tehdy doznal, že Mariu čtrnáct let podváděl s Patty Baenovou (60), pomocnicí v domácnosti. Ta dokonce nějaký čas žila pod jednou střechou s jeho nemanželským synem Josephem Baenou (24), kterého s hospodyní zplodil. Poťouchlíci se nedočkali – žádná válka Roseových se nekonala, právě naopak.

Tři dny před koncem loňského roku kalifornský Nejvyšší soud, okres Los Angeles, prohlásil manželství za ukončené.

„Hollywood zažil jeden z nejdelších a nejnudnějších zániků manželství, a to se šťastným koncem,“ vylíčil, a nejspíš si i posteskl, list Los Angeles Times.

Jako z červené knihovny

Začátek příběhu o svalnatém chasníkovi, který se vydal na zkušenou za velkou louži a tam si získal srdce krásné a bohaté princezny, zapadá jako ulitý do červené knihovny.

Třicetiletý Arnold Schwarzenegger se v srpnu 1977 předváděl na centrálním tenisovém dvorci ve Forest Hills na dobročinném turnaji pořádaném Nadací Roberta Kennedyho. Po prvním setu se svlékl do půl těla, svaly mu jen hrály, hýřil úsměvy.

Ve VIP lóži ho pozorně sledovala jednadvacetiletá Maria Shriverová, neteř bratrů Kennedyových – zavražděného prezidenta Johna Fitzgeralda, zavražděného prezidentského kandidáta Roberta Francise a legendárního senátora Edwarda Moora.

„Velmi zdvořile a přitom důrazně, jak jen to ona umí, mě požádala, abych je seznámil. Copak můžete odmítnout, když vidíte, jak jí touhou září oči?“ vzpomínal Tom Brokaw (81), klasik americké televizní žurnalistiky.

Foto: Profimedia.cz

Maria nad svým záletným exmanželem zlomila hůl už dávno.

Pak přemluvila otce, aby rakouského kulturistu, který tou dobou neoslňoval skvělou angličtinou, pozval hned na příští víkend do Hyannis Portu, rodinného sídla jednoho z nejvlivnějších klanů v americkém veřejném životě. Svalovec nabídku bez váhání přijal, ale nepochlubil se s ní ani nejlepším přátelům.

Úspěch začal Barbar

Vzali se až po devíti letech, byla to svatba, jakou Kennedyovi milují – obří, hlučná, chlubivá. Maria mezitím držela palce Arniemu, jenž se – dlouho bezvýsledně – pokoušel prosadit jako herec. „Nejen to. Dlouhé prsty její rodiny, jež si s Hollywoodem odjakživa báječně rozuměla, otevíraly jinak beznadějně zabouchnuté dveře,“ vybavuje si Brenda Riordanová (58), majitelka reklamní agentury a přítelkyně Marii.

Šťastná hvězda Arnoldovi zasvítila až v roce 1980, kdy udělal díru do světa titulní rolí ve fantasy Barbar Conan. Ačkoli kritika se mu posmívala, že ve výpravném filmu z dávnověku – polonahý a v bederní roušce – utrousí všehovšudy čtyři věty, strmé kariéře rodilého Rakušana už nemohlo nic ani nikdo zabránit. Muž s hranatou tváří, supertělem a omezeným hereckým talentem vyrostl do hvězdy první velikosti v žánru akčních filmů a fantasy.

Čtvrtstoletí ztělesňovali úsloví o tom, že protiklady se přitahují. Oba žili vlastní životy. Ona se obklopovala přítelkyněmi, on svými kumpány, s nimiž se o sobotách scházel na doutníček, a večer si pak zašli na kulečník a do vířivky.

V politice se neshodli

Maria se snažila držet rodinu co nejdál od politiky. Její lesk i bídu poznala důvěrně, a to nejen z rodného klanu, ale i díky otci, Sargentu Shriverovi (†2011), který se sňatkem s Eunice Kennedyovou (†2009) stal členem rodiny. Působil jako první ředitel Mírových sborů, velvyslanec USA ve Francii a v roce 1972 neúspěšně kandidoval za Demokratickou stranu na viceprezidenta.

Vztah Arnieho a Marii výrazně zatížilo jeho rozhodnutí ucházet se v roce 2003 o křeslo kalifornského guvernéra. Maria se politice vyhýbala jako čert kříži.

Především chtěla zabránit dopadům na děti – dcery Katherine (32) a Christinu (30), syny Patricka (28) a Christophera (24). Moc dobře si pamatovala, jak média pronásledovala její bratrance a sestřenice, jak rodiny žily od jedné volební kampaně ke druhé, jak život dvou ze tří strýců přeťaly kulky atentátníků.

Foto: Profimedia.cz

Schwarzenegger s jedním ze svých tří synů – Christopherem

Arnold se přesto – nebo právě proto – v Kalifornii vrhl do boje, vyhrál a v listopadu 2006 post guvernéra obhájil.

Jako fajn rodina

Kdo po odhalení Arnoldova záletnictví a následného nemanželského otcovství čekal srdceryvné scény, vodopády výčitek, záplavu titulků v bulváru, musel skousnout zklamání. Možná i proto, že pohár Mariiny trpělivosti už přetekl.

„Jeho nekonečné omluvy za nekonečné bokovky už odmítala. Poslední čtyři roky se netajila tím, že už má všeho dost,“ podotkla tehdy v listě Boston Globe její přítelkyně.

Foto: Profimedia.cz

Arnoldův nemanželský syn Joseph Baena se svou matkou Patty

Rozvod se táhl tak dlouho i proto, že dvojice neuzavřela předmanželskou smlouvu. Ve hře se ocitl majetek ve výši 400 milionů dolarů (8,59 mld. korun) včetně vily v Los Angeles, ranče v Idahu, akcií, investičního fondu.

Arnieho bohatství odhadl časopis Forbes na 300 milionů dolarů (6,44 mld. korun), Mariin na 100 milionů (2,15 mld. korun).

K rozvleklosti anulace manželství paradoxně přispěl i uvolněný přístup obou bývalých partnerů, kdy ani jeden netlačil na pilu. Naopak se pravidelně vídají i s dětmi, slaví narozeniny, užívají si první vnučku, roční Lylu Mariu. „Spokojená rodina,“ řekl by nezasvěcený.

Tvořili prý nejabsurdnější pár
On: syn policisty z rakouského Štýrska, úspěšný kulturista, hollywoodský akční hrdina a kalifornský guvernér, občas obhroublý, ultrakonzervativní. Odhadovaný majetek před rozvodem: 6,44 miliardy korun.
Ona: neteř prezidenta Kennedyho, úspěšná televizní novinářka a spisovatelka, vede několik charitativních nadací, kultivovaná, ultraliberální. Odhadovaný majetek před rozvodem: 2,15 miliardy korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám