Hlavní obsah

Dospívající si spojují alkohol s dobrou náladou

Šestnáctiletí studenti si spojují alkohol především s pozitivními očekáváními, jako je uvolněnost, dobrá nálada a přátelskost. Negativní očekávání převládají pouze u těch, kteří alkohol nepijí. Těch je ale menšina. Vyplývá to z výzkumu Pavly Lejčkové z Národního monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti a psychologa Ladislava Csémyho, který publikovali v odborném časopise Adiktologie.

Článek

Možnost vzniku závislosti si připouští jen šest procent českých středoškoláků, o něco více chlapců. Chlapci se také více než dívky bojí toho, že by se pod vlivem alkoholu mohli dostat do potíží s policií. Dívky zase více než chlapce trápí to, že jim může být po alkoholu špatně, mohou mít zdravotní obtíže či mohou udělat něco, čeho budou v budoucnu litovat.

Přestože se na osoby mladší 18 let vztahuje zákaz prodeje alkoholu, nikdy jej neochutnalo pouze 1,6 procenta šestnáctiletých. Přibližně každý pátý student se přiznal k tomu, že zažil již i velmi silnou opilost, kdy například již nemohl stát na nohou.

Češi mají bronz za pijanství

Problémy s alkoholem jsou v Čechách ve srovnání s ostatními zeměmi vysoké. Češi jsou třetí největší pijani na světě. Každý Čech (včetně kojenců) vypije ročně v průměru zhruba 160 litrů piva, osm litrů destilátů a 16 litrů vína. Vážné problémy s alkoholem má milión obyvatel, závislých je na něm 300 tisíc lidí.

Znaky alkoholismu (výběr)
okénka (výpadky paměti; narůstající frekvence)
tajné pití
pocity viny
vysvětlování důvodů k pití
sociální obtíže
nápadné sebelitování
vytváření tajných zásob alkoholu
pokles sexuálního pudu
zanedbání přiměřené výživy
změny v rodinném prostředí - odcizení
ztráta přátel
Zdroj: Dr.Jellinek; www.alkoholik.cz

Podle spotřeby alkoholu je možné rozlišit obyvatele do čtyř kategorií - abstinent (nepije vůbec), konzument (pije příležitostně), piják (žádá účinky alkoholu, především euforii) a alkoholik (pije denně, vše, co mu přijde pod ruku).

Více informací o alkoholu a závislostech na http://www.alkoholik.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám