Hlavní obsah

Vnuci se často stávají tyrany prarodičů

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alkohol a nedostatek peněz u mladých bez práce jsou velmi častými příčinami domácího násilí, které řeší v Brně specializovaná policejní skupina, která je jediná svého druhu v republice. Mezi případy, které za rok svého působení kriminalisté řešili, bylo hodně těch, které zavinili opilí muži a také vnuci, kteří žijí u prarodičů, jsou bez zaměstnání a od prarodičů chtějí stále ví peněz na svou zábavu.

Článek

"Případů, kdy vnuci trápí a týrají prarodiče je hodně. Nejdříve se k nim nastěhují kvůli bydlení, prarodiče jim dávají peníze nebo jiné věci. Oni jsou bez práce a začínají si zvykat, že dostávají peníze, jenže jejich nároky rostou víc a víc a pak se z nich stávají tyrani, kteří potřebují peníze na zábavu, alkohol, drogy," uvedl kriminalista týmu Oldřich Kříž.

Podle policistů je to jedna skupina tyranů, ale pak je tu další velká, kterou tvoří muži, kteří týrají ženy a jsou často opilí. Tomu také odpovídá období, kdy je nejvíce výjezdů kvůli napadání žen v rodině. Nejčastěji je to právě ve druhé polovině měsíce, kdy je po výplatách a také ve čtvrtek a v pátek, kdy se víc pije.

"Měli jsme případ ženy, kterou manžel týral šest let a často ji bil. Po jednom z výjezdů jsme muže zadrželi a požádali o vzetí do vazby. Jenže muž u soudu slíbil, že se k ženě domů nevrátí a tak ho soudce nechal na svobodě. Po týdnu, kdy slib dodržel, že k ženě vrátil a znovu ji zbil, takže volala znovu policii. Potom už skončil ve vazbě a nyní čeká na soud, který mu může vyměřit až osm let pobytu za mřížemi," dodala komisařka Andrea Bernardová.

Podle policejní statistiky řešili policisté z týmu na domácí násilí 87 trestných činů, z nichž 16 případů zatím skončilo návrhem na podání obžaloby a 33 z nich bylo odloženo, protože se obviněnému trestný čin nakonec nepodařilo prokázat. Kromě trestního stíhání a vyšetřování se však policisté věnují i poradenství, kdy lidem radí, jak řešit takovéto situace v době, kdy ještě není nutné někoho stíhat.

Policisté chválí nestátní organizace

"Velkou pomocí pro nás jsou poradny a nestání organizace, které zajišťují další pomoc a případnou akutní péči lidem, kteří se stali obětí domácího násilí. Výborně se této pomoci zhostili na pracovišti polikliniky v Zahradníkově ulici, kde psychiatři a psychologové pomáhají jak obětem, tak i agresorům zmírnit své chování," doplnil Kříž.

Pomoc útočníků a agresorům je taky velmi nutná. Podle vedoucího lékaře centra v Zahradníkově ulici Františka Skřivánka je totiž řada lidí, kteří neumí ovládat své agresivní chování a chtějí to změnit za pomoci lékařů. "Oni si uvědomují, že mohou být nebezpeční a snaží se to sami vyřešit a to je velmi důležité," dodal Skřivánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám