Hlavní obsah

Lékaři dnes dokážou zachránit i miminko narozené ve 22. týdnu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Jen v minulém roce se u nás narodilo kolem 8000 nedonošených miminek. Za prostým číslem se skrývají jednotlivé příběhy zoufalství a strachu matek o své novorozené dítě, stejně tak i nespočet hodin náročné práce lékařů a zdravotních sester. Ti dokážou „vypiplat“ i miminko narozené v 22. týdnu těhotenství.

Lékaři dnes dokážou zachránit i miminko narozené ve 22. týdnu

 
Článek

Zvládnout těhotenství bez komplikací je přáním každé nastávající maminky, ne každá však takové štěstí má. Problémy totiž mohou přijít naprosto nečekaně. To byl případ prvorodičky Jaroslavy Hamerské. Tu komplikace přivedly do Zemské porodnice u Apolináře v Praze, která je jedním z největších porodních center starajících se o nejmenší miminka, ve třicátém týdnu těhotenství.

„V noci jsem sem přijela a druhý den ráno mi bylo řečeno, že bude císařský řez ještě týž den. To byl poměrně velký šok jak pro mě, tak pro manžela,“ popsala Novinkám svízelné chvíle paní Jaroslava.

Do běžného termínu porodu jí přitom stále zbývalo deset týdnů, svého syna tak přivedla na svět o necelé dva a půl měsíce dříve. Bála se, že na porod je ještě moc brzy.

„Obrečela jsem to samozřejmě. Bála jsem se strašně moc, protože jsem si říkala, že těch deset týdnů je dlouhá doba,“ sdílela své obavy.

Foto: Novinky

U Apolináře dokážou zachránit i pětisetgramová miminka.

V porovnání s dalšími miminky, o která se na oddělení neonatologie porodnice U Apolináře starají, však na tom byl malý Jaroslav ještě dobře.

„Občas zde máme i miminka narozená ve dvacátém druhém gestačním týdnu, což je na hranici viability,“ uvedla Šárka Harvánková, jež je na oddělení staniční sestrou. Právě doba mezi 22. až 25. týdnem je hranicí, na které lékaři v Česku ještě zvládnou udržet novorozeně při životě.

Celodenní péče

O nedonošená miminka se v porodnici stará celý tým lékařů. Miminka, která se často rodí s váhou jen kolem půl kilogramu, potřebují neustálou péči a kontrolu. Na místním oddělení se tak nacházejí jen inkubátory.

„Kromě toho, že miminkům dopřáváme tepelný komfort, který nám dává inkubátor, pomáháme pomocí plicního ventilátoru s podporou dýchání, pomocí žaludeční sondičky s vyživováním, pomocí různých kanylek s další výživou a léky a hlídáme miminkům dýchání a tlukot jejich srdíčka,“ popsala Harvánková stručně náročnou péči o malá nedonošeňátka.

„Zapojujeme také rodiče do rané péče o svoje děti,“ dodala. Dle možností se zde snaží, aby maminky i tatínkové měli přístup ke svým dětem po celý den.

Foto: Novinky

Maminky mohou být u svých dětí téměř pořád, je žádoucí, aby s dětmi prováděly tzv. klokánkování.

Se svým synem je už i paní Jaroslava, která za ním nejprve jen docházela. Teď už v nemocnici malý Jaroslav tráví pátý týden, za tu dobu se mu podařilo z porodní váhy 1430 gramů dostat až na skoro 2,2 kilogramu, z nejhoršího už je tak venku.

„Přeci jen se už i snad blížíme k propuštění, ale tenkrát to byl nepopsatelný pocit, když jsem ho poprvé viděla v inkubátoru, kde byly jen ručičky, nožičky, spousta přístrojů, tak to vůbec nebyla příjemná situace,“ přiznala paní Jaroslava.

Nedonošených dětí (narozených před 37. týdnem těhotenství) se v loňském roce narodilo méně než předchozí roky. Podle odborníků je to dáno především nižším počtem vícečetných těhotenství.

U Apolináře se ročně postarají přibližně o 280 nedonošených novorozenců, skoro polovina z nich se pak rodí s váhou nižší než 1500 gramů.

Aponedo

Rodiče nedonošených dětí z porodnice U Apolináře sdružuje spolek Apolinářská nedonošeňátka - Aponedo. Ten před rokem založily čtyři maminky nedonošených dětí, které prošly právě místní porodnicí.

„Založily jsme jej z vděku apolinářským lékařům a sestřičkám za to, že nám zachránili naše děti,“ uvedla jedna z maminek a spoluzakladatelka spolku Magda Chvalinová.

Spolek se snaží charitativní činností přispívat na rozvoj porodnice, kterou už pomohl vybavit například polohovacími křesly pro chování miminek či speciálními polohovacími pomůckami do inkubátorů.

„Organizujeme několikrát za rok různé charitativní akce, kde vybíráme peníze na konkrétní projekty. Nejbližší událost je 22. června, v základní škole Campanus na Chodově pořádáme dětský charitativní den a bazar,“ zve Chvalinová s tím, že vybrané peníze půjdou na kamery k inkubátorům. Ty pomohou rodičům, kteří nemohou z kapacitních důvodů být s miminkem po celou dobu. Vybírá se také na resuscitační transportní lůžko.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám