Jak si vyrobit domácí čerstvé máslo Novinkám ukázaly Tereza Pidrmanová a Markéta Janovská z firmy Veskle.

Jednoduchý postup

K výrobě domácího másla vám stačí 33% smetana ke šlehání, dobrý ruční mixér a studená voda. Smetanu šleháme po dobu deseti až patnácti minut, jakmile smetana začne hrudkovatět, tak se přenese do pláténka, z kterého vymačkáme přebytečné podmáslí, zchladíme studenou vodou a v podstatě je hotovo. „Jeho trvanlivost je zhruba tři nebo čtyři dny, v ideálním případě,“ tvrdí Markéta Janovská.

O pět korun dražší

Jenže otázkou je cena vyrobeného másla. Zatímco v obchodě koupíme kostku v průměru za 55 Kč, domácí máslo závisí na ceně smetany, která stojí okolo 20 Kč. My jsme na výrobu 240 g másla spotřebovali 750 ml smetany ke šlehání (20 Kč za 250 ml smetany), což znamená, že necelá kostka nás bez započítání práce a energie stála 60 Kč.

Jestliže máslo zdraží na 70 Kč za 250 g, a smetana ke šlehání nepodraží, tak se bude vyplácet máslo vyrábět, ale zatím je finančně výhodnější máslo koupit v obchodě.